Bruschetta brukar kanske vanligtvis förknippas med kombinationen tomat, olivolja och mozzarella. Men vem har sagt att en god bruschetta behöver innehålla tomat? Inte jag i alla fall! Min nuvarande favoritbruschetta består av citrondressade stora vita bönor, örtolja och parmesankräm. Den här versionen är god att äta som enskild rätt, men gör även succé på tapasbordet eller till en god soppa eller gryta – exempelvis min ratatouille med rostade grönsaker.
Det är viktigt att rosta brödet i stekpannan i rikligt med olja så att det blir ordentligt saftigt och knaprigt. Så rosta inte mackorna i brödrosten nu utan ta er tiden – jag lovar er att det gör enorm skillnad! Alla borde alltid ta sig tid att rosta brödet i stekpannan i rikligt med olja eller smör. Det är värt besväret alla dagar i veckan.
Ingredienser 4 personer
400 g kokta stora vita bönor
0,5–1 dl finriven parmesan/grana padano
2 dl crème fraiche
1 dl olivolja
Ett knippe färsk basilika
Salt, svartpeppar
Några skivor gott vitt bröd
1/2 citron
Såhär gör du:
- Skölj av bönorna och låt dem rinna av.
- Gör örtoljan genom att mixa olivolja med den färska basilkan och lite salt. Jag brukar använda mig av stavmixern, det är min bästa vän i köket.
- Gör parmesankrämen genom att finriva parmesan och blanda med crème fraiche.
- Stek brödet i olivolja, antingen i vanlig stekpanna eller i grillpanna.
- När bönorna har runnit av ha på citronsaft och lite hackad basilika.
- Komponera bruschettan genom att först ha på ett lager parmesankräm, sedan de citrondressade bönorna och slutligen basilikaoljan. Avsluta med att riva på lite citronzest och salta.
[…] Stekt bröd m. Örtolja […]
[…] bönbruschetta på smörstekt surdegsbröd med parmesancrème […]
[…] Servera tillsammans med massor av hackade färska örter och en bönbruschetta med parmesankräm & basilikaolja. […]
[…] Rostad bönbruschetta med parmesancrème och basilikaolja […]
[…] Riktiga lyxtacos som går att göra till vardags också, om en minskar på tillbehören. Den kryddiga bön- och cashewröran går att laga till mycket annat. Och om du har rester kvar – lägg de på en macka, riv över ost och låt gratineras i några minuter. Nomnom! […]