Rostad bönbruschetta med parmesancrème och basilikaolja

Bruschetta brukar kanske vanligtvis förknippas med kombinationen tomat, olivolja och mozzarella. Men vem har sagt att en god bruschetta behöver innehålla tomat? Inte jag i alla fall! Min nuvarande favoritbruschetta består av citrondressade stora vita bönor, örtolja och parmesankräm. Den här versionen är god att äta som enskild rätt, men gör även succé på tapasbordet eller till en god soppa eller gryta – exempelvis min ratatouille med rostade grönsaker.

Det är viktigt att rosta brödet i stekpannan i rikligt med olja så att det blir ordentligt saftigt och knaprigt. Så rosta inte mackorna i brödrosten nu utan ta er tiden – jag lovar er att det gör enorm skillnad! Alla borde alltid ta sig tid att rosta brödet i stekpannan i rikligt med olja eller smör. Det är värt besväret alla dagar i veckan.

 

Ingredienser 4 personer

1-2 burk stora vita bönor

En bit parmesan/grana padano

1 burk crème fraiche

1 dl olivolja

Ett knippe färsk basilika

Salt, svartpeppar

Några skivor gott vitt bröd

1/2 citron

 

Såhär gör du:

  • Skölj av bönorna och låt dem rinna av.
  • Gör örtoljan genom att mixa olivolja med den färska basilkan och lite salt. Jag brukar använda mig av stavmixern, det är min bästa vän i köket.
  • Gör parmesankrämen genom att finriva parmesan och blanda med crème fraiche.
  • Stek brödet i olivolja, antingen i vanlig stekpanna eller i grillpanna.
  • När bönorna har runnit av ha på citronsaft och lite hackad basilika.
  • Komponera bruschettan genom att först ha på ett lager parmesankräm, sedan de citrondressade bönorna och slutligen basilikaoljan. Avsluta med att riva på lite citronzest och salta.

 

 

 

5 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s