Vegetarisk plockmiddag

En tradition som jag och min man tidigt införde i vårt förhållande är ”fredagsbrickan”. Det innebär kort och gott att vi varje fredag lagar en jäkla massa göttig mat som vi sedan går och småäter på under resten av kvällen. Det finns inget bättre sätt att starta helgen på, lovar!

Här kommer några av mina favoriter att ha på fredagsbrickan. Alla rätter är enkla att tillaga och är ni får det klart på en halvtimme om ni är två som hjälps åt. Igår åt vi följande plockisar:

 

 • Patatas Bravas
 • Citronaioli
 • Oliver
 • Stekta pimientos de padrón m. flingsalt
 • Kronärtskockor m. smör & citron
 • Stekt bröd m. Örtolja
 • Rödbetor m. getost & rostade pinjenötter
 • Jordgubbar
 • Grekisk sallad

 

Patatas bravas

 • Sätt igång ugnen på 225 grader.
 • Skär 8 potatisar i kuber. Lägg dem i en skål och ös på rikligt med olivolja, 2 tsk paprika, lite chiliflakes samt salt och peppar. Rör runt så att det kommer krydda och olja på alla sidor av potatisen. Lägg dem sedan på en plåt och låt vara i ugnen i ca 20-30 minuter till potatisen har en fin färg och är mjuka.
 • Avsluta med att klippa över ett knippe gräslök.

 

Citronaioli

 • Blanda 1 paket crème fraiche med två stora skedar majonnäs, saften från 1/2 ekologisk citron, 1 tsk honung och salt. Låt stå i kylen tills servering.

 

Rödbetor & getost

 • Skiva 2 stora kokta rödbetor i kuber. Ta bort den vita kanten på 1/2 paket getost och smula getosten över rödbetorna. Toppa med rostade pinjenötter och avsluta med att ringla över lite honung.

 

Kronärtskockor

 • Skölj 4 små kronärtskockor och skär därefter av stjälken. Låt koka i saltat vatten i ca 30 minuter. När de är färdigkokta, ta upp med en hålslev och låt vattnet rinna ur dem. Lägg varje kronärtskocka i en enskild skål eller grunt glas och ha i en bit smör och lite salt.

 

Grekisk sallad

 • Skölj någon typ av sallad du tycker om. Jag brukar använda krispsallad eller huvudsallad. Lägg den i botten av ett fat och ha sedan på lite gurka, tomat och rädisor. Dela en fetaost på mitten och lägg ovanpå salladen. Toppa med rikligt med torkad oregano och gör en dressing genom att blanda en del rödvinsvinäger och två delar olivolja.

 

 

 

3 kommentarer Lägg till

Kommentera