Min matmånad: augusti

Sådär, då har även augusti gått mot sitt slut och det är dags för månadens samlingsinlägg. I det förra inlägget kunde ni läsa om vad vi åt under juli månad och jag berättade om min bästa måltidsupplevelse, nyheter i skafferiet, månadens matinspiratör och vad som var mest förekommande på vårt middagsbord.

Låt oss nu kika på hur augusti har sett ut i matväg:

 1. Oumphkebab-pizza med vitlökssås
 2. Saltbakad rotselleri
 3. Grillad macka med getost och rödbetor
 4. Halloumisouvlaki med rostad potatis, tzatziki och pitabröd
 5. Kantarellrisotto med råhyvlade champinjoner och krasse
 6. Gulärtsfalafel med rostad potatis, tahinikräm och grönt
 7. Vit kantarellpizza med tryffelolja, ruccola, krasse och rostade pinjenötter
 8. Ölfriterad halloumiburgare
 9. Köttbullar i tomatsås med tagliatelle och färska örter

Några av recepten har jag redan publicerat på bloggen, klicka på länkarna för att komma dit. Alla recept ligger även på Bloglovin, så för att spara alla recept på samma plats – följ mig där!

Sammanfattningsvis kan man säga att det blev en heeel del kantareller under augusti månad. Herregu vad vi har ätit svamp! Årets första kantarellbild blev på min pizza bianco med smörstekta kantareller, pinjenötter, tryffelolja och krasse. Och den gjorde succé på Instagram med likerekord och allt! Så här är det superenkla receptet som blir klart på en kvart, max:

Kantarellpizza med tryffelolja, krasse, ruccola och rostade pinjenötter

1 färdig pizzadeg
300 g kantareller
1 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 paket krasse
1 näve ruccola
några droppar tryffelolja
1/2 dl rostade pinjenötter
1/2 liten burk crème fraiche
2 dl lagrad hårdost, exvis grana padano
salt + nymalen svartpeppar

Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Stek kantarellerna i en torr panna tillsammans med den pressade vitlöksklyftan tills att vätskan från svampen släpper och kokar in. Ha sedan i smöret och salta och peppra.
2. Lägg ut pizzadegen på en klädd plåt och bre ut crème fraiche över den. Ha över den rivna osten och toppa med de smörstekta kantarellerna. Ställ in i ugnen i 10-15 minuter tills osten har smält.
3. Toppa med krasse, rostade pinjenötter, droppa över lite tryffelolja och ruccola. Klart!

Kantarellrecept nr 2 blev min superenkla kantarellrisotto med råhyvlade champinjoner och krasse. Just smakkombinationen kantarell + krasse tycker jag är så himla god. Så testa det hörni!

Kantarellrisotto med råhyvlade champinjoner och krasse

3 dl risottoris
2 dl lagrad hårdost
1 bananschalottenlök
2 dl vitt vin
1 liter svampbuljong (1 liter vatten + 2 svampbuljongtärningar)
olivolja
smör

krasse
några champinjoner
ev. några droppar tryffelolja
flingsalt + nymalen svartpeppar

Såhär gör du:
1. Finhacka schalottenlöken och stek den i olivolja på medelvärme. Ha efter någon minut i riset och rör runt tills det har blivit glansigt.
2. Ha i vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan varm buljong (viktigt att den är varm hela tiden så att tillagningsprocessen inte uppstannar) efter hand. Börja med 3 dl och ha sedan i ca 1 dl i taget.
3. Låt risotton koka totalt mellan 15-20 minuter tills att all buljong har kokat in. Tillsätt den rivna lagrade hårdosten och en klick smör och smaka av med salt och peppar
4. Avsluta med att vända i vitlöksstekta kantareller och toppa med råhyvlade champinjoner och klipp över lite krasse.

Ett nytt husmanskostrecept hann jag också med och det blev månadens tredje och sista kantarellrecept: Kantarellbiffar med prästost, potatisgratäng och gräddsås. Alltså, kantarellbiffar – ni hör ju själva hur gott det låter. Om ni har massvis av kantareller som ni inte vet vad ni ska göra med (låter omöjligt, men ändå!) – passa på att torka en massa så kan ni använda dem som fyllning i biffar och vegobollar senare i vinter.

För att inspirera till enkla tips och råd till hur du får ihop din matvardag skrev jag mitt första inlägg i en serie av 5 där jag kommer att tipsa om massor av bra luncher och enkla middagar. Mitt första inlägg handlade om bowls-trenden och blev riktigt maffigt med massor av konkreta råd som blev väldigt uppskattat av er fantastiska läsare. Klicka här för att komma till inlägget!

Jag skrev även ett inlägg med 3 köttfria köttbullerecept – alla med olika ambitionsnivåer så att alla ska kunna hitta något som passa dem. Ett som tar tid, ett som går fort och ett med halvfabrikat. På helgen äter vi ofta halvfabrikat till lunch. Våra favoriter är schnitzel från Anamma och även vegobollarna från samma märke.

Vi återupptäckte hur mycket vi älskar rotselleri och jag delade mitt bästa tips på min Instagram. Att smörbaka rotselleri hel med massor av salt är helt fantastiskt gott och enkelt. Och det passar till det mesta. Fick tips på Instagram om att rostad rotselleri tillsammans med tryffelbea ska vara helt fantastiskt och när den var på extrapris i vår matbutik passade jag på att testa – och alldeles riktigt: det var stört gott! Andra goda smakkompisar med rotselleri är hasselnötter och brynt smör. Älskar det.

Månadens matinspiratör 

Så! I vanlig ordning testade jag ett nytt recept från en av mina Instagramfavvisar och den här månaden blev det falafel från fantastiska Zeinas Kitchen. Om ni inte har varit inne och kikat på hennes blogg – gör det NU! Hon lagar otroligt vällagad mat med mycket smak och utförliga recept med massvis av bilder. Jag gjorde om lite i receptet och bytte ut kikärtorna mot gula ärtor istället och det blev supersmarrigt. Här hittar ni det enkla receptet till Zeinas falafel. Och glöm inte att följa receptet nu så att falafeln inte löser upp sig när det är dags för fritering.

Månadens matupplevelse

Månadens bästa matupplevelse blev månadens bästa just på grund av det nostalgiska i måltiden. Jag hade glömt hur mycket jag brukade älska kebabpizza men blev påmind när jag läste Lovisas matlista där hon listade just kebabpizzan som en av hennes bästa pizzor. Så vi bestämde oss för att äta varsin sådan och beställde 2 vanliga margaritas med vitlökssås från vår närmsta pizzeria. Under tiden vi väntade på att de skulle bli klara stekte vi Oumph och kryddade på extra vitlök, timjan, paprika och oregano. Vi hackade isbergssallad, tomat, gurka och rödlök. Sedan hämtade vi pizzan och hade på alla våra toppings. SÅ HIMLA GOTT!

Månadens mathak 

Den här månaden ska jag tipsa om ett av mina favorithak här i Malmö – SMAK på konsthallen. Alltid, alltid urgod vegetarisk mat. Mysig innergård att äta på. Finns även fika för den som inte är jättehungrig. Perfekt om man har med sig barnvagn pga mycket plats och trevligt att gå och kolla på utställningen (gratis) efteråt.

Månadens nya upptäckt

Blev den här lagrade hårdosten som dessutom var den billigaste i affären (den kostade mindre än 30 kronor) som inte innehåller löpe! Perfekt att använda i risotto eller på pastan.

Vad händer i september?

Här på bloggen kommer ni att få uppdateringar 2 gånger i veckan. Ett inspirationsinlägg på söndag/måndag samt ett nytt recept varje torsdag. Ibland kanske det blir en liten instickare men jag kommer framförallt köra på detta bloggschema. Inspirationsinläggen kommer framförallt handla om lunch under månaden som kommer och sedan kommer jag att arbeta mig igenom frukost i oktober – precis som ni önskade. Låter det bra? Om det är något mer ni vill se mer av här på bloggen så lämna en kommentar! Det är alltid superkul att få prata med er och få respons.

Kram/ J

 

 

7 kommentarer Lägg till

 1. Marie skriver:

  Tagga mathöst!!! 🍁🌰🎃

  1. juliatuvesson skriver:

   Jaaa! Älska höstmat! 🍃🍃🍃

 2. Annie/Vegokäk skriver:

  Alltså kantarellpizzan!!!!

  1. juliatuvesson skriver:

   Gör den vegansk nu under din veganmånad! 😋😋😋

Kommentera