Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås

Jag tänker att det är lika bra att jag erkänner direkt. Jag är en crazy kantarell-lady. Jag skulle utan tvekan (och det är inga tomma ord här inte) kunna äta kantareller till frukost, lunch och middag nu när det äntligen är säsong för världens bästa råvara.

Jag går och längtar exakt hela året på att det ska börja säljas kantareller i butiken. Ja, jag köper mina kantareller i butik eftersom jag är en helt värdelös svampletare. Men! Sedan när säsongen väl är här lagar jag kantarellrecept flera gånger i veckan, så länge kantarellerna inte är alltför dyra.

Jag tycker att allt med kantareller är gott och har säkert över 30 olika kantarellrecept på lager. Vad har ni för favorit där kantarellen spelar huvudrollen? Här är mina:

 • kantarellpytt
 • kantarellpizza
 • kantarellrisotto
 • kantarellaranchini
 • kantarellsoppa
 • krämig kantarellpasta
 • kantarellcarbonara
 • syrade kantareller
 • kantarellsmör
 • kantarellpaj
 • kantarellcrèpes
 • kantarellquesadillas
 • kantarellkroppkakor
 • kantarellkålpudding
 • kantarellasagne
 • kantarellpiroger
 • kantarellwrap

Ja, ni märker ju att listan är lång – kantareller är bäst, så är det bara! Jag hoppas att ni älskar kantareller för det kommer att komma upp mycket recept och inspiration framöver. Är det något särskilt recept från ovannämnda lista ni vill att jag skriver om och lämnar recept på – lämna en kommentar här på bloggen eller på min Instagram.

Först ut är mina kantarellbiffar med prästost. En lite upphottad husmansfavorit som inte alls är särskilt svår att göra. Även om ingredienslistan kanske ser lite lång ut så tänk på att biffarna gör du genom att enbart blanda ihop en massa saker och sedan steka. Det är verkligen superenkelt!

Om du inte orkar göra båda biffar och gratäng går det bra att byta ut potatisgratängen mot hasselbackspotatis eller kokt potatis – men prova att göra gratängen på det här sättet med havremjölk istället för komjölk. Det är något jag verkligen rekommenderar. Havregrädden gör gratängen otroligt krämig och jag upplever att den inte bränner vid i kastrullen lika lätt som komjölk gör.

Eftersom biffarna innehåller en hel del ost blir konsistensen lite mosig vilket jag i vanliga fall brukar undvika. Men! Här funkar det jättebra. Tänk på att göra biffarna lite plattare så att verkligen blir genomstekta och gör dem inte för stora så blir det super!

Om ni provar mina recept – tagga mig gärna i era bilder! Jag blir alltid SÅ himla glad när jag får kommentarer och mail. Alltid!

Kantarellbiffar 3 personer ca 8-10 biffar
3 hg kantareller
1 vitlöksklyfta
2 dl riven smakrik ost, jag använde prästost
2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 tsk grovkornig senap
1/2-1 finhackad bananschalottenlök
1 dl ströbröd
Smör + rapsolja
Salt + peppar

Potatisgratäng
8-10 potatisar
2 vitlöksklyftor, pressade
1,5-2 förpackningar (250 ml) iMat
2 dl riven ost, valfri
Ev. färsk eller torkad timjan
Salt + peppar

Gräddsås
1-1,5 förpackning iMat (250 ml)
1/2 tärning svampbuljong
1-2 tsk grovkornig senap
1 msk svartvinbärsgelé
1-2 tsk tomatpuré
Salt + peppar

Ev. persilja
Sallad

IMG_5715

Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås: 

 1. Potatisgratäng: Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Skär potatisen i skivor, gärna med en mandolin så att det går fort. Lägg potatisen i en kastrull tillsammans med den pressade vitlöken och grädden och låt koka upp på medelvärme. Låt koka i ca 10 minuter och rör runt ibland. Se upp så att det inte bränner vid i botten av kastrullen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt timjan. Lägg över potatisen i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter tills potatisen är färdig och osten har fått en gyllenbrun färg.
 2. Stek kantarellerna i en torr panna tills att all vätska har släppt. Låt en pressad vitlöksklyfta steka med och ha i en klick smör. Lägg kantarellerna vid sidan och låt svalna under tiden du gör biffsmeten.
 3. Kantarellbiffar: Blanda riven ost, ägg, mjöl, senap, ströbröd och lök i en bunke. Finhacka kantarellerna och ha i dem i smeten när de har svalnat och salta och peppra efter smak. Ställ i kylen i 10 minuter innan stekning.
 4. Forma biffarna med lätt fuktiga händer för att få till en bra och jämn form. Stek biffarna i olja och en klick smör några minuter på varje sida. Gör inte biffarna för stora eller tjocka, då finns det en risk att de blir för mosiga.
 5. Gräddsås: När biffarna är färdigstekta och lagda vid sidan lägg i grädden direkt i pannan. Låt buljongen lösas upp i grädden och tillsätt sedan resterande ingredienser. Smaka av med vinbärsgelé, salt och svartpeppar och avsluta med att vända i en liten klick smör. Låt såsen koka ihop några minuter och servera tillsammans med biffarna, potatisgratängen och en god sallad. Om du gillar persilja, klipp lite över pannan med såsen och biffarna. 

För att spara mina recept på ett samlat ställe följ mig på Bloglovin. Ni hittar mig även på Facebook, Instagram och Pinterest. ♥

23 kommentarer Lägg till

 1. Marie Tuvesson skriver:

  Crazy kantarell-lady ;,D

   1. Berit Axelsson skriver:

    Kan man laga till biffarna dagen före.

 2. Sandra skriver:

  Åh mums! Min kille är rätt allergisk mot mandel, kan jag använda nåt annat mjöl i biffarna och isf vilket passar?

  1. juliatuvesson skriver:

   Hej Sandra! Jag har inte provat med något annat men jag är rätt säker på att kikärtsmjöl funkar precis lika bra ☺️

 3. Janina skriver:

  Det ser väldigt väldigt gott ut! Kanske får bli dagens söndagsmiddag 🙂

  1. juliatuvesson skriver:

   Kantareller är alltid en bra idé! 😉😄

 4. Christin skriver:

  Älskar kantareller, men mest plockar vi trattisar. Eller, det är min man och hans familj som introducerat mig till höstens bästa grej. Första gången blev jag helt förfärad över mitt eget beteende. Skrek och ville bara ha mer, haha. Men helt klart, en av höstens stora nöjen.

  1. juliatuvesson skriver:

   Haha, men jag förstår dig PRECIS! Man blir ju helt tokig när man väl hittar. Önskar att vi borde närmre skogen så att det var lättare att komma ut men då hade jag väl ändå bara varit ute och letat svamp hela hösten och inte fått något annat gjort 😂

 5. Olivia skriver:

  Testade att laga dessa igår fast med champinjoner och med lite mindre ägg och mjöl. SÅåååå goda!! verkligen hur gott som helst! har provat flera av dina recept och blir alltid nöjd! Heja dig!! 🙂

Kommentera