Pitanachos med pico de gallo, kryddrostade kikärtor, sriracha, vitlökmayo och grönt

– inlägget är ett reklamsamarbete med Serla –

Den här månaden har jag fått i uppdrag av Serla att ta fram ett recept i veckan under hela februari månad på temat ”grönt, härligt och kladdigt käk”. Det vill säga några rätter som passar bra ihop med deras hushållsservetter HandySheets helt enkelt. Ni vet ju att jag älskar all mat som är såsig, äts med händerna och är allmänt göttig så det här var verkligen ett samarbete som passar mig perfekt!

Förra veckan bjussade jag på ett recept på en bagelfrukost med två fantastiskt goda röror. En av världens bästa helgfrukostar, om ni frågar mig. Idag bjuder jag på en riktig favorit här hemma som går att variera efter vad ni har hemma – PITANACHOS!

Jaha, då vet jag att ni undrar vad nu det kan vara för påhitt då? Jo, det ska jag berätta för er! I grunden är det precis samma sak som vanliga nachos men i min variant har jag bytt ut majschipsen mot något mer matigt – det vill säga pitabröd. Det är helt enkelt rostat pitabröd, stekt i rikligt med olja eller rostat i ugnen, som sedan är toppat med massor av goda grejer. Och ni vet – ju mer toppings och kladd desto bättre!

Jag har valt att servera mina pitanachos med 3 stycken såser. Alla är helt mejerifria och veganska och är supergoda. Pico de gallo är en röra som består av hackad tomat, limesaft, rödlök och chili. Den är god till det mesta, är enkel och håller sig länge i kylen så det är ett recept ni ska lägga på minnet. Sedan har jag gjort en vitlökssås på kikärtsspadet som jag för övrigt tycker är ett så sjukt smart och hållbart vardagslifehack? Du använder alltså spadet från de färdigkokta kikärtorna för att göra majonnäs. Det låter kanske lite konstigt, men det är verkligen sjuuukt gott. Godare än äggmajonnäs till och med. Så det måste ni prova – lova mig det?

Men, nog om det. Här kommer receptet: 

pitanachos

Pitanachos med pico de gallo, kryddrostade kikärtor, sriracha, kikärtsmayo och grönt

Ingredienser, 4 personer
6-8 stycken pitabröd
2-3 msk rapsolja
1 tetra färdigkokta kikärtor
1 liten gurka
koriander
limeklyftor till servering
färska jalapenos
kikärtsmajonnäs
sriracha

pico de gallo
3 tomater
1 liten röd chili
1 vitlöksklyfta
1 liten rödlök
1 lime
koriander
salt + svartpeppar

kryddmix till kikärtor
2 tsk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
2 pressade vitlöksklyftor eller vitlökspulver
1-2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 msk torkad oregano
2 msk rapsolja
salt + svartpeppar

Såhär gör du:

Pico de gallo: finhacka rödlök, vitlök och chili. Hacka tomater i mindre bitar. Blanda tomater, lök, chili i en skål och vänd i en stor näve hackad koriander. Smaka av med limesaft, salt och svartpeppar. Låt stå kallt fram till servering.

Rostade kikärtor: häll av (och spara) spadet från kikärtorna. Spadet använder du sedan när du ska göra din kikärtsmajonnäs. Följ receptet i länken men uteslut bara dillen och tillsätt pressad vitlök istället. Skölj av kikärtorna noggrant under rinnande vatten och låt de rinna av. Hetta upp olja i en stekpanna och stek därefter kikärtorna tillsammans med kryddmixen tills att de är knapriga på utsidan. Det tar ca 5-10 minuter.

Pitabröd: Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje pitabröd i 4 jämnstora bitar och lägg sedan på en bakplåtspapperklädd plåt. Ringla olivolja över bröden och ställ in dem i ugnen i ca 10 minuter eller tills att de har fått en fin och gyllenbrun färg.

Pitanachos: lägg över de rostade pitabröden på ett fat, eller låt de ligga kvar på plåten. Lägg över de rostade kikärtorna, pico de gallo och ringla över vitlöksmajonnäs, sriracha, hackad gurka, jalapenos samt extra koriander och lime vid sidan om.

Servera gärna med extra sås vid sidan om och låt alla ta för sig med händerna direkt från plåten! Nom!

Ni kan även följa mig på Bloglovin där ni kan spara alla mina recept på ett samlat ställe. Jag finns även på Instagram och Facebook som ni kan följa för att aldrig missa en uppdatering.

– inlägget är ett reklamsamarbete med Serla –