Kålpudding med kantarellfondsås, rårörda lingon och kokt potatis

Jag kan hålla med om att ordet kålpudding kanske inte direkt smakar bra i munnen. Tvärt om, det låter faktiskt inte alls särskilt gott. Men kolla på bilden! Kålpudding är trots allt väldigt oäckligt. Det är till och med riktigt, riktigt gott. Om du inte har ätit det förut har du verkligen något att se fram emot. Och om det är en gammal favorit får du nu ett riktigt bra vegetariskt alternativ – väldigt likt originalversionen.

Just nu är kålen fantastiskt god och dessutom väldigt prisvärd. Du kan använda både spetskål och vanlig vitkål. Vitkålen är lite grövre så den tar lite längre tid att steka – men jag tycker faktiskt att den är aningen godare än spetskålen i den här anrättningen.

Vanligtvis brukar jag använda mig av torkad Karl-Johansvamp eller trattkantareller när jag gör gräddsås. Just torkade svampar är överlag en väldigt bra smaksättare i det gröna köket. Idag hade jag dock inga torkade svampar hemma, och jag hade i ärlighetens namn inte haft tid att blötlägga svampen ändå. Då är det tur att den finns genvägar i form av kantarellfond. Det funkar givetvis också – men om du har tid så kör ändå på receptet med de torkade Karl-Johansvamparna. Det hittar du här.

Den här kålpuddingen räcker till ungefär 4 hungriga personer om ni äter den med potatis. Den går utmärkt att frysa in i portionsbitar och receptet går givetvis att dubblera om man känner för att laga riktigt mycket på en och samma gång. Det enda du behöver göra då är att steka kålen i omgångar. Gott!

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar, inspiration och gröna matlagningstips. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där du kan spara alla mina recept på samma plats. 

vegetarisk kålpudding med kantarellfondsås, rårörda lingon och kokt färskpotatis

Kålpudding med kantarellfondsås, rårörda lingon och kokt potatis
4 personer, en liten form

300 g vegofärs, jag använde Hälsans Kök
1-1,5 dl havregrädde
0,5 dl ströbröd
ca 1 kg spetskål eller vitkål
2 msk kantarellfond eller grönsaksfond
ev. 1 ägg
2 msk ljus sirap
salt och peppar
smör till stekning

Rörörda lingon:
200 g frysta lingon
1,5 dl strösocker

Kantarellfondsås:
2,5 dl havregrädde
2 msk kantarellfond
0,5-1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk timjan
ev. en näve stekta kantareller
salt och grovmalen svartpeppar

tillbehör:
kokt potatis
klippt persilja

Kålpudding: Börja med att tina vegofärsen. Blanda grädde med ströbröd och låt stå och svälla. Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka kålen och stek långsamt på medelvärme i rikligt med smör. Efter ca 10-15 minuter ringlar du över sirapen och steker ytterligare 5 minuter. Salta. Blanda den tinade färsen med ströbrödsblandningen, kantarellfond, salt, peppar och eventuellt ett ägg. Ha eventuellt i mer havregrädde och det behövs – färsblandningen ska vara som en ganska fast smet. Komponera kålpuddingen genom att först lägga ett lager färsblandning i botten av en ugnsfast form. Lägg därefter på ett lager smörstekt kål, och sedan färs igen. Tryck till ordentligt mellan lagerna så att puddingen blir så fast som möjligt, då sitter den ihop bättre och det blir lättare att skära upp i fina bitar. Avsluta med att ha på ett lager kål. Grädda i den mellersta delen av ugnen i ca 30 minuter tills att kålen har fått en fin och gyllenbrun färg. Låt gärna kålpuddingen stå ett tag efter att den har kommit ut ur ugnen innan du delar den i portionsbitar.

Kantarellfondsås: Värm upp grädden i en kastrull. Vispa ner kantarellfond, tomatpuré, senap och kanske lite timjan. Smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt lite lite salt.

Rårörda lingon: Häll de frysta lingonen i en skål och strö över sockret. Låt stå och tina i någon timme och rör runt då och då.

Servera kålpuddingen med kokt potatis, kantarellfondsåsen och de rårörda lingonen. Avsluta med att klippa över rikligt med persilja över hela tallriken.

För fler husmanskostrecept: 

Cashewbollar med svampsås, pressgurka och gräddigt potatismos

Vegansk pannbiff med gräddsås, rostad potatis, saltgurka, dill och sotad lök

Den stora vegetariska husmanskostguiden: veganska alternativ, halloumi stroganoff och mina absolut bästa tips för den perfekta gräddsåsen

Vegetariska köttbullar med Karl-Johansvamp, kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon

 

En kommentar Lägg till

Kommentera