Kantarellasagne med pecorinokräm, tryffel och mozzarella

Ni är många som frågar efter lite mer lyxiga recept att laga till helgen, till festen eller som bjudmat så idag bjussar jag på ett av mina bästa festrecept – en höstig lasagne med kantareller, pecorinokräm, mozzarella och tryffelolja. Godare än såhär blir det knappast.

Så, om du har letat efter den ultimata bjudrätten som inte innehåller kött behöver du inte leta mer. Den här rätten har allt. En riktigt höstig rätt som är lika god för den som äter kött som den som föredrar grönt.

Varför lasagne är den ultimata bjudrätten

 1. Om du av någon anledning får lasagne över, går det såklart utmärkt att frysa in och äta vid ett senare tillfälle. Typisk bra att ha i lunchlådan en måndag, om du frågar mig.
 2. En annan bra grej är att lasagne till och med blir godare om den får stå och götta sig ett tag, så gör gärna lasagnen ett tag innan gästerna kommer och värm upp innan servering.
 3. Lasagne går att göra till måååånga. Receptet går utmärkt att dubblera och göra i en större form eller i flera olika.
 4. Det bästa med lasagne är att det aldrig blir tråkigt eftersom receptet går att variera i all oändlighet. Ett tips är dock att försöka att laga med råvaror som är i säsong, så blir det både mer prisvärt och godare.
 5. För att göra middagen ännu lite festligare kan det vara trevligt att bjuda på gott bröd och en stor maffig grönsallad att äta till. Till lasagne brukar jag laga en superenkel sallad som innehåller färsk bladspenat, citronsaft och flingsalt. SÅ gott med något syrligt som bryter av mot kräm de la krämen.

I det här receptet har jag haft i skogschampinjoner också eftersom att jag tyckte det var lite för dyrt att enbart ha i kantareller. Om du hittar en massa kantareller i skogen så kör på enbart dem – men annars går det bra att fylla ut med vilken svamp som helst.

Kom ihåg att många ostar innehåller löpe, så kolla på baksidan av förpackningen om du vill undvika det. Pecorinon kan bytas ut mot vilken smakrik (helst lagrad) ost som helst.

Följ mig gärna på Instagram för daglig inspiration, tips och enklare recept. Jag finns även på Facebook och Bloglovin’ där du kan spara mina recept på en samlad plats.

vegetarisk lasagne med kantareller, pecorino, mozzarella och tryffelolja

Kantarellasagne med pecorinokräm, mozzarella och tryffel
6 portioner, eller en liten form 

700 g svamp (jag hade 200 g kantareller och 500 g skogschampinjoner) 
ta enbart kantareller om du kan! 

2 schalottenlökar
80 g bladspenat
2 mozzarellabollar
salt + grovmalen svartpeppar
smör att steka i

lasagneplattor

en stor bit pecorino eller annan god ost du föredrar
8-10 dl havremjölk
100 g smör
4-5 msk vetemjöl
salt + grovmalen svartpeppar
några droppar tryffelolja

ev. färsk salvia som steks i olja tills krispigt,
eller färsk finhackad persilja

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att rensa svampen. Dela den sedan med händerna i mindre bitar och stek i rikligt med smör och finhackad schalottenlök tills att den har vattnat ur och börjat få lite färg. Vänd i spenaten och rör runt. Salta och peppra.

Gör pecorinokrämen genom att först smälta smöret i en medelstor kastrull. När smöret har smält vispar du i vetemjölet tills att det blir en smet. Ha i lite mjölk i taget och vispa hela tiden och låt den långsamt tjockna ihop. När du har haft i mellan 8-10 dl av mjölken och är nöjd med konsistensen, vänder du i osten och låter den smälta in. Avsluta med att smaka av med salt och några droppar tryffelolja.

När svampen är färdigstekt och såsen är gjord är det dags att komponera lasagnen. Börja med att lägga ett lager ostkräm i botten. Ha på ett lager lasagneplattor. Lägg på ett lager svampblandning, lite ostkräm och ännu ett lager lasagneplattor. Lägg på lite ostkräm, dra sönder en mozzarella med fingrarna och lägg över plattorna och lägg på ännu ett lager lasagneplattor. Fortsätt att varva sås, svamp och plattor och avsluta med att lägga ett lager pecorinokräm över det sista lagret plattor. Riv över rikligt med ost så att det räcker hela lasagnen och placera i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Servera lasagnen med finhackad färsk persilja eller salvia som du snabbt har stekt i lite olivolja eller rapsolja.

För fler goda pastarecept:

Lyxig pasta bolognese med chorizo, soltorkad tomat och burrata

Vegansk lasagne med soltorkad tomat, zucchini och ostkräm

7 snabba pastarecept att laga i höst 

 

 

7 kommentarer Lägg till

 1. Jenny skriver:

  Alltså HJÄLP vad gott?! Lasagne är min go-to bjudrätt och kantareller det godaste jag vet, men ändå jag har aldrig tänkt på att kombinera dessa?!

 2. Kristina skriver:

  Så fint recept! Har fått en massa torkad svamp (Karl Johan och kantareller) – går det att använda torkad svamp i det här receptet och hur i så fall? Mängd?

Kommentera