Shakshuka med grönkål och fetaost + Santa Marias nya kryddburkar

Inlägget är ett annonssamarbete med Santa Maria

Ni vet ju sedan tidigare att jag är ett stort fan av allt som bidrar till att göra vardagen enklare på något sätt. Det kan vara allt från plåtmat till frysschnitzlar. Eller en sådan enkel sak som en måttsats i en kryddkork. Det har Santa Maria nu tagit tag i och i höst har de släppt en ny design till sin klassiska kryddburk som nu alltså har ett teskedsmått i korken samt en hällsats för att förenkla kryddningen.

santamaria2.jpg

Vanligtvis är jag inte är person som använder mig av mått när jag lagar mat. För mig är det liksom det som är hela glädjen med matlagningen, att man gör lite som man själv vill och smakar på maten och bestämmer själv när man tycker det är gott. Men sen har ju receptskrivning blivit en stor del av mitt arbete på senare år och då gäller det att mäta ALLT på pricken. Och där kommer ju den här korken verkligen komma till användning. Hur gör du när du lagar mat? Är du som jag en person som kryddar lite på känn eller använder du teskeden för fullt och mäter exakt?

santamaria3.jpg

Att ha en uppsättning torra kryddor hemma i skafferiet är ett av de enklaste sätten att variera sina måltider på. Ett enkelt tips för att förenkla vardagen är att ha ett basrecept som du kan utantill och så varierar du med olika kryddningar för att få variation.

Just tomatsås är en sådan rätt som jag brukar variera med olika smaksättningar. Jag utgår från ett grundrecept som jag sedan varierar. Ibland mixar jag ner linser, marinerad paprika eller en bit fetaost. Ibland kryddar jag på med chili, spiskummin och koriander. Ibland har jag den på en pizza, ibland i en pasta – eller som idag i en shakshuka. Frikrydda om du gillar det eller följ receptet exakt med den inbygga måttsatsen!

Idag har jag lagat en shakshuka och smaksatt min tomatsås med malen koriander, chiliflakes och spiskummin. Variera receptet med dina egna kryddfavoriter! Nomnom!

 

santamaria1.jpg


Kryddstark shakshuka med fetaost, zucchini och grönkål

4 personer
25 minuter

1 gul lök, finhackad
2–3 klyftor vitlök, finhackade
1/2 zucchini, i små bitar
en skvätt olivolja
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 tsk paprikapulver
1 nypa chiliflakes
1 msk tomatpuré
1 tsk flytande honung
1 burk körsbärstomater à 400 g
150 g fetaost
4 ägg

Tillbehör och toppingar:
1 knippe persilja, grovhackat
grönkål, finhackat och dressat i citronsaft och lite salt
gott surdegsbröd i skivor, gärna smörstekta men rosten funkar givetvis också

Såhär gör du:
Stek gul lök i en stekpanna tills den mjuknat. Tillsätt zucchini, vitlök och de torkade kryddorna och låt steka ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpuré och låt steka med. Tillsätt körsbärstomater och honung och mosa tomaterna försiktigt med en träslev. Låt småkoka på medelvärme ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Gör 4 gropar i tomatsåsen och kläck i äggen. Bryt fetaosten i grova bitar och tryck ner i tomatsåsen runt omkring äggen. Spara gärna en liten bit fetaost att toppa med efteråt. Lägg på lock eller täck med aluminiumfolie och låt äggen stelna. Det tar ca 8 minuter.

Servera shakshukan med grillat eller rostat bröd och toppa med finhackad persilja, citrondressad grönkål och eventuellt lite extra fetaost och svartpeppar.

Servera shakshukan med grillat bröd och toppa med finhackad persilja och citrondressad grönkål. Vill du läsa mer om produkten, hällfunktionen och måttenheten kan du göra det på Santa Marias hemsida, här.

I annonssamarbete med Santa Maria

 

Ni hittar mig även på Instagram där jag dagligen uppdaterar med vegoinspiration, enkla recept och tips.