Blomkålsgratäng med salvia och lagrad ost med tomatsallad och snabba färsbiffar

I somras planterade min man en salviaplanta som jag hade köpt på närlivset på min gata. Alltså en helt vanlig plastkruka som brukar ha ca 10 blad. Den lilla, lilla plantan blev i alla fall helt enorm och sedan dess har jag fått ha salvia i typ allt för att få användning av den. Trots att det nu är höst finns det fortfarande hur mycket som helst kvar, den slutar inte växa. Och det är ju bra, salvia är gott till allt och extremt underskattat.

Blomkålgratäng

Häromdagen blev jag sugen på att laga blomkålsgratäng. Det måste varit 10 år sedan jag åt det sist men jag minns att jag tyckte det var riktigt gott så jag såg fram emot att få testa att laga det själv. Som ni vet är jag dock väldigt lat i köket så jag orkade inte göra en bechamel-ishsås, utan blandade istället blomkålen i crème fraîche och ost. Det gick bra det med – men om man är ute efter ett superkrämigt resultat rekommenderar jag er att göra en vanlig ”vit” sås till, det vill säga en sås på smör, mjöl och mjölk.

Jag blandade även ner snabbfriterad salvia tillsammans med blomkålen och crème fraichen och alltså WOW! Vem kunde ana att blomkål och salvia kunde vara så fantastiskt gott ihop? Till blomkålen serverade jag en tomatsallad med dill. Jag stänkte på lite sherryvinäger eftersom jag tycker det är så sjukt gott, men rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger funkar såklart super det med.

Vegobiffar på formbar färs

Slutligen svängde jag snabbt ihop några vegobiffar på formbar färs. Formbar färs är alltså precis vad det låter som – färs som går att forma. Det finns flera olika företag som gör formbar färs och den går både att hitta i kyldisken och frysdisken. Supersmidig att arbeta med, det är bara att tillsätta valfri smaksättning och sedan steka på. Men nu: receptet!

blomkålsgratäng med salvia och gruyere, färsbiffar med fetost och tomatsallad med dill och sherryvinäger

Blomkålsgratäng med friterad salvia och snabba vegetariska färsbiffar och tomatsallad

3-4 portioner

Blomkålsgratäng
1 stor blomkål, ca 600-800 g (blasten borttagen och sparad till senare)
1 knippe färsk salvia
1 bit gruyère eller annan god, smakr§ik lagrad ost
2 dl crème fraiche
Salt och svartpeppar 

Enkla vegobiffar med fetaost
300 g formbar vegofärs (jag köpte den som fanns i färskdisken)
100 g fetaost
Svartpeppar
Ev en liten näve soltorkade tomater

Tomatsallad med dill och sherryvinäger
Två nävar svenska småtomater
1 knippe färsk dill, finhackad
En skvätt sherryvinäger (alternativt rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger)
Flingsalt

Börja med att bryta blomkålen i mindre munsbitar med händerna. Låt koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg över i en ugnsfast form. Stek salvian i lite olja tills den blir knaprig. Lägg salvia ovanpå blomkålen och blanda med crème fraiche, salt och peppar. Avsluta med att riva över rikligt med ost och låt gratinera i ugnen på 200 grader i mitten av ugnen tills att osten har fått lite färg och blomkålen mjuknat men fortfarande har en hel del textur kvar. Hur lång tid det tar beror delvis på hur stora bitar blomkål du har använt dig av samt hur mycket tuggmotstånd du föredrar – men ungefär 30 minuter.

Blanda den formbara färsen med svartpeppar, fetaost och eventuellt lite soltorkad tomat. Forma till små, jämna biffar. Stek i olja tills de har fått färg på båda sidor.

Gör tomatsalladen genom att dela tomaterna i små bitar. Blanda med finhackad dill, flingsalt, svartpeppar och några droppar sherryvinäger.

Jag avslutar att ringa över dillolja över hela tallriken för jag tycker att det är gott, men det behöver du såklart inte göra om du inte vill. Blomkålsgratängen har jag toppat med smörstekt rågbröd, men det kan du såklart utesluta om du vill. Annars gör jag det genom att rosta danskt rågbröd i ugnen som jag sedan mixar fint och steker i lite smör. Gott till mycket, framförallt äpplen nu på hösten – men det pratar vi mer om i ett framtida inlägg.

Följ mig gärna på Instagram för daglig inspiration och enkla recept.