Fatteh med friterat libabröd, smörrostade kikärtor och yoghurtdipp

När jag var i Berlin besökte vi ett frukostställe som heter Mugrabi som serverade en helt fantastisk fatteh. Jag fatteh inte hur jag kan ha missat denna rätt hela mitt liv, fatteh är otroligt enkel att laga, kräver få ingredienser och smakar dessutom betydligt bättre än vad namnet utlovar. Så, något av det första jag lagade när jag kom hem var alltså en egen fatteh. Och alltså NOM! Det är SÅ gott!

Heads up bara för att detta alltså inte är något originalrecept. Detta är min variant på en klassiker. Som ni vet älskar ju jag smör, så därför bestämde jag mig för att småkoka de kokta kikärtorna i rikligt med smör tills det blivit brynt. Tror det tillagningssättet av kikärtor är så långt bort från originalet man kan komma, men gott blev det.

Ni kan se det här som ett grundrecept och variera med att toppa med färska örter, granatäpplekärnor eller rostade pinjenötter. Här har jag toppat med färska jalapeños och lite rökt paprika. Det är gott det också.

fatteh med kikärtor, friterat libabröd, brynt smör och yoghurtdipp

Fatteh med kikärtor i brynt smör, friterat libabröd, yoghurtdipp med tahini och jalapeños

2 portioner, 15 minuter 

1 tetra à 400 g kokta kikärtor, avsköljda och avrunna
50 g smör
1–2 tsk rökt paprika
1–2 tsk spiskummin
2 dl grekisk yoghurt
1–2 tsk kallt vatten
2 tsk tahini
1/2 citron, saft
1/2 jalapeno, finhackad
1 nypa chiliflakes
1–2 rivna libabröd (gärna råg)
rapsolja, till stekning
salt och grovmalen svartpeppar

Såhär gör du:

Börja med att lägga kikärtorna i en liten kastrull tillsammans med smöret och låt det koka upp på låg värme. Låt smöret smälta och bubbla tills det börjar bli gyllene och luktar kola. Då kan du smaksätta med lite rökt paprika, lite spiskummin, salt, peppar och en miniskvätt citronsaft.

Blanda yoghurten med tahini, citronsaft, 1 tsk malen spiskummin och lite kallt vatten. Smaka av med salt och svartpeppar.

Stek libabrödet hastigt i olja tills det har blivit knaprigt och fått lite färg. Jag låter några bitar bli lite brända, det tycker jag är gott. Men du avgör själv hur du vill ha ditt bröd.

Lägg det stekta brödet i botten på ett fat. Toppa med yoghurtdippen och därefter kikärtorna med smöret. Toppa med finhackade jalapeños, lite chiliflakes och pudra på lite rökt paprika. På med lite extra salt. Klart! Nom!

Du hittar mig även mig på Instagram där jag dagligen tipsar om enkla recept och vegoinspiration. Om du gillar mig och/eller mina recept får du gärna stötta mitt arbete och köpa min bok Plåtmat på t ex Adlibris.