Sparrissoppa med syrad grädde, äpple och dill

Som ni vet brukar jag lägga upp de flesta av mina recept på Instagram i första hand. När jag får tid över lägger jag även in dem här på bloggen. Att blogga tar tyvärr pissmycket tid, samtidigt vill jag ju att så många av er som möjligt ska få ta del av recepten.

Det här receptet bjöd jag på som tips till påskbordet. Vi brukar servera denna sparrissoppa i små glas på buffé eller som en enklare förrätt till 4 personer. Otroligt god, snabb- och lättlagad. Jag toppar med en äppelsallad med dill och gurka samt krispigt brödsmul. Men det går precis lika bra med krutonger på rågbröd eller surdegsbröd.

Syrad grädde

Jag har fått en del frågor om vad syrad grädde är. Samt om jag gör den själv. Det gör jag inte. Syrad grädde är typ som crème fraiche, fast i lite mer flytande form. Du hittar den bland den vanliga grädden i lite större, eller välsorterade matbutiker. Om du inte hittar syrad grädde går det bra att använda sig av vanlig crème fraiche men då kan du eventuellt behöva lite mer buljong för att få till den rätta konsistensen.

Veganskt och laktosfritt alternativ

Vad jag vet finns det inget veganskt alternativ till syrad grädde. Kanske kan man använda sig av havrefraiche (om den är kokbar) och sedan ha i lite extra citron. För laktosfritt alternativ ska det funka fint att ersätta grädden med smetana som är ett naturligt laktosfritt alternativ. Det visste jag alltså inte själv, utan jag tackar hjärtligt för tipset från en av mina följare. Jag är SÅ glad att få dela matcommunity med er!

sparrissoppa med syrad grädde, krispigt bröd, äpple och dil

Sparrissoppa med syrad grädde, äpple och dill

8 bufféportioner eller 4 förrättsportioner
15 minuter 

2 vårlökar/knipplökar, finhackade
250 g grön sparris
1 grönsaksbuljongtärning
ca 3 dl kallt vatten
3 dl syrad grädde
1/2 citron, saft
en liten klick smör att runda av med
salt och peppar

Toppingar
1/2 grönt äpple, i små bitar
1/3 gurka, i små bitar
10 g dill, plockad
smörstekt brödsmul
dillolja, eller annan god smakrik olja

Bryt av den beska biten på sparrisen. Dela resterande sparris i mindre bitar. Stek i lite olja i en kastrull tillsammans med löken tills den börjat mjukna. Tillsätt vatten och buljong. Låt koka ca 10 minuter tills sparrisen mjuknat. Ha i syrad grädde, låt koka ytterligare 2 minuter och mixa därefter slätt med en stavmixer. Smaksätt med citron, salt och peppar. Runda av med en klick smör.

Blanda samman alla ingredienserna till toppingarna. Lägg över soppan i djupa tallrikar eller små glas. Toppa med äpple- och dilltoppingen. Avsluta med att ringla över lite olja.

Följ gärna mig på Instagram får dagliga inspiration, tips och enkla recept