Pappardelle i gräddig Gruyèresås med svamp och citronstekt svartkål

Ett betalt annonssamarbete för Gruyère AOP/Switzerland Cheese Marketing Nordics

Då har året börjat gå mot sitt slut vilket innebär att mitt samarbete med Gruyère AOP som har sträckt sig under 2019 gör detsamma. SÅ kul det har varit att få arbeta med denna ost. Jag har alltid älskat den och använt den i min matlagning sedan flera år tillbaka, men jag har utan tvekan fått en ny förståelse för produkten i och med mitt arbete med den. Jag hoppas att ni känner detsamma och är pepp på att laga mer med denna mångsidiga ost!

Vi börjar med en liten tillbakablick och kollar på vilka recept jag har skapat under året. I våras gjorde jag en potatispizza med Gruyère AOP och dragon där jag visade vilka bra gratineringsegenskaper osten besitter. Gruyère på pizza är alltid en god idé. Att använda Gruyère till gratinering är alltså ett bra val, prova att ha Gruyère på potatisgratängen eller i en mac and cheese. Fantastiskt gott!

I recept nummer två ville jag visa hur god Gruyère är som smaksättare – och kombinerade den i en kall sås med crème fraiche och brynt smör. Just riven Gruyère är väldigt gott att toppa maten med bara som den är, men att ha den i kalla såser lyfter smakerna till en helt annan nivå. Testa t ex att kombinera riven Gruyère med grönkål och ha det i tacos! Eller ha det i en kall sås med mixade vita bönor.

I det sista och tredje receptet vill jag visa Gruyères smältegenskaper och lägger osten i en gräddig sås som jag serverar med pasta. Jag kombinerar den med torkad svamp där jag använder mig av svampens blötläggningsvattnet som en ytterligare smakförstärkare. Resultatet blir en krämig och otroligt smakrik sås på få ingredienser. Min nya helgfavvo.

Pappardelle i gräddig Gruyèresås med svamp och citronstekt svartkål

1 bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
20 g torkad svamp, t ex trattkantareller eller Karl-Johansvamp
2 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
1,5-2 dl grädde, t ex vispgrädde
2 msk naturell färskost
3 dl Gruyère AOP, grovriven
0,5-1 dl svampspad (svampens blötläggningsvatten)
Olivolja, till stekning
Grovmalen svartpeppar och salt

Servering
4-6 portioner valfri kokt pasta
50 g riven Gruyère AOP
ev. 1 knippe persilja, grovhackad
150 g svartkål
1 ekologisk citron, saft och zest

Bryt den torkade svampen i mindre bitar och lägg i blöt ca 30 minuter. Stek lök och vitlök glansigt i lite olja i en kastrull. Krama ur vätskan ur svampen och lägg den i kastrullen tillsammans med löken. Låt steka ytterligare 1-2 minuter. Häll i vinet och smula ner buljongtärningen. Låt koka in ca 5 minuter. Tillsätt grädde och färskost. Späd med svampspadet tills du har den konsistens du önskar. Mixa grovt med en stavmixer. Ställ kastrullen vid sidan och tillsätt riven Gruyère AOP och låt den smälta i kastrullen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Riv svartkålen i grova bitar. Stek mjuk i olja. Smaksätt med citronzest, saft, salt och svartpeppar.

Servera svampsåsen med pasta och toppa med den citronstekta svartkålen, persilja och ett berg av finriven Gruyère AOP. Nomnom!

Vill ni ha fler goda recept där Gruyère AOP spelar huvudroll eller läsa mer om osten och dess egenskaper, kolla mina tidigare inlägg här och här – eller klicka dig in på Gruyères hemsida.

I ett betalt annonssamarbete för Gruyère AOP/Switzerland Cheese Marketing Nordics

Kommentera