Idag ska vi laga en försvenskad variant av klassikern risotto. Nämligen en matveteotto med svamp som är otroooligt god. Inspirationen till rätten kommer från min matbloggskollega Portionen under tian. Hon gjorde en take på mina svampbiffar i vintras och då tyckte jag att det vore kul om vi gjorde en ”recipe swap” så därmed gjorde jag en recepttolkning på hennes populära matveteotto med tomat och fetaost.

Matvete
Jag vet att många är skeptiska till matvete. Framförallt när man har den som en risotto. Jag har fått flertalet kommentarer om denna grynotto är en ”nyttig” variant på en risotto och svaret är NEJ det är en svensk variant på risotto. Är det lika gott som risotto? Nej. Det här är något annat. En betydligt rustikare rätt. Väldigt trevlig. Något som man bör testa. Men tänk inte att det är en risotto, då kommer ni bli förvirrade.
Matvete är en av mina favoriter i skafferiet. Matvete är en perfekt kombination till tomatbaserade rätter som tomatiga grytor – eller som topping till en tomatsoppa.
Torkad svamp
Jag har alltid torkad svamp hemma. Karl-Johan är min favorit men även trattkantareller är gott. Jag köper mina i matbutiken, jag har tyvärr aldrig varit en skicklig svampplockare. De torkade svamparna har inte riktigt en bestämd plats i butiken. Ibland hänger de bland grönsakerna, och ibland ligger de bland skafferivarorna. Men de brukar gå att få tag på lätt, även i små närlivs.
Att använda torkad svamp är inga konstigheter. Jag blötlägger dem i varmt vatten, från vattenkokaren. En perfekt smaksättare i risotto- och pastarätter bland (mycket) annat. Testa gärna t ex min svampsås med ost.
Herbes de Provence
Herbes de Provence är en av mina favoritkryddblandningar. Förr köpte jag den oftast fryst, men sen några år tillbaka har jag inte lyckats hitta det i butik. Nu köper jag istället en torkad örtblandningen på påse, oftast från Lucu eftersom det går att köpa i stora förpackningar där. Örtblandningen består av bland annat timjan, persilja, oregano, mejram, rosmarin. Det skiljer sig lite beroende på vilken blandning du köper. Men en massa örter alltså!

Grynotto med svamp och parmesan
30 g torkad svamp, t ex Karl-Johansvamp
3 dl okokt matvete
2 tsk buljongpulver (t ex lantbuljong), alternativt 1 grönsaksbuljongtärning
1 tetra kokta gröna linser
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 stjälkar selleri, finhackade
ev 2 tsk herbes de provence
2 dl riven lagrad ost, t ex parmesan eller Västerbottensost
2 dl crème fraiche
25 g smör
olivolja, till stekning
salt och peppar
Servering
parmesan
brödkrisp
brynt citronsmör
Såhär gör du
1. Börja med att blötlägga svampen i varmt vatten.
2. Koka matvetet i buljong enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och blanda matveten med de kokta och avsköljda linserna.
3. Stek gul lök, vitlök och selleri i olja i en stor stekpanna.
4. Krama ur svampen och låt även den steka med. Spara lite av blötläggningsvattnet till senare. Stek länge tills svampen blivit krispig och lite gyllene. Ha eventuellt i herbes de Provence om du har det hemma. Lägg i matvete- och linsblandningen.
5. Vänd i crème fraichen och rör runt. Ha även i osten. Späd nu med lite svampspad i taget tills du har den konsistens du önskar.
6. Lägg upp grynotton på tallrikar och toppa med brynt citronsmör, lite extra citronsaft, lite finriven ost, brödkrisp och nymalen svartpeppar.