Inlägget är ett betalt annonssamarbete med Fiskars
Pasta puttanesca var den första pastasåsen som jag lärde mig att laga. Jag hade nyss flyttat hemifrån och tillbringade dagarna med att ömsom spela tv-spel ömsom plugga från Kulturhusets takcafé. Matlagande hade jag inte ännu fått upp ögonen för. Men så introducerades jag för puttanesca av en bekant. Och vips hade jag blivit med en paradrätt!
Puttanescan har sedan dess varit en av mina absoluta favoriträtter. Den har följt mig de senaste tio tolv åren. Genom dejter, småbarnsår och födelsedagsmiddagar. En puttanesca är alltid en bra idé. Den görs på typiska skåpvaror som man alltid har hemma; oliver, kapris, tomatsås, parmesan och pasta. Och dessutom är den omöjlig att misslyckas med.

Berättelsen om pasta puttanesca
Men om vi tar det från början. Vad är en puttanescasås? En puttanesca är en tomatsås med otroligt mycket smak från oliver och kapris. Hur man gör en autentisk puttanesca skiljer sig en aning beroende på vilken region den kommer ifrån. Ibland innehåller den sardeller. Ibland gör den det inte. Och ursprunget till rätten kan vi inte heller veta med all säkerhet. Legenden säger att den uppfanns på en restaurang vid stängningstid när ägaren hade slut på råvaror och behövde trolla fram något med knäna. Resultatet blev denna skåppasta! En genipasta. Otroligt snabbt går den att få på bordet och känns ändå SÅ festlig.

All Steel: Fiskars nya serie!
Som ni vet jag har de senaste åren använt mig av Fiskars pannor och kastruller. Det är inte direkt en hemlighet hur mycket jag älskar min ugnspanna. Och nu har Fiskars släppt en ny kollektion miljövänliga och slitstarka pannor som vi ska prata om idag!
Vad som utmärker dessa pannor är att de inte har någon beläggning. I botten, som är i 3 skikt, har de en unikt graverad yta som är optimerad för att sprida värme jämnt och effektivt. Pannorna är gjorda i Finland, på 90% återvunnet rostfritt stål av hög kvalitet. 100% plastfria, såklart. Om man behandlar sina Fiskars-pannor på rätt sätt håller de hela livet.
Jag tycker SÅ mycket om att arbeta med dessa pannor. De passar till all typ av matlagning, men något som jag tycker om allra mest är att de går att köra i ugnen! Och diskmaskinen! Och som sagt: att de dessutom håller i en evighet! Wokpannan har kommit att bli en ny favorit hos mig eftersom den rymmer så mycket, och det ska vi kolla på mer här nu!
Vill du läsa mer om All Steel-serien från Fiskars kan du göra det här.

Några ord om att laga pastasås i stekpanna med höga kanter
När jag lagar pastasås till många personer brukar jag göra det i en stekpanna med höga kanter. Då är det lätt att först koka såsen i pannan och sen bara slänga ner pastan direkt från kastrullen, ner i såsen och låta den koka färdigt där. I med lite pastavatten också. Sen bara skakar du stekpannan med hjälp av handtaget – och kan lätt ösa över hela pastarätten på ett fat om du hellre vill det. Men helt ärligt är det väl något charmigt, mysigt och familjärt i att servera hela måltiden direkt från pannan?

Såhär använder du en stekpanna utan beläggning
Här har jag skrivit ner lite tips för hur du kan använda en stekpanna eller wokpanna utan beläggning för bäst resultat:
- Börja med att lägga en rejäl mängd matfett i stekpannan när den blivit varm. Hetta upp matfettet och sänk sedan värmen. Proteinrik mat som t ex tofu och ägg fastnar lätt i obehandlade stekpannor – tänk därför på att inte vända på maten för tidigt.
- Obelagda stekpannor i rostfritt stål steker maten mer effektivt vid lägre temperatur, vilket sparar energi.
- Din obelagda stekpanna i rostfritt stål kan också användas till en rad andra uppgifter i köket. Du kan flambera, woka, steka och göra olika såser.
- Pannan tål värme upp till 270 °C. Därför är den perfekt när du lagar en rad olika rätter som du vill gratinera lite i ugnen. Som t ex en shakshuka eller en gnocchi alla sorrentina.
- Pannan passar för alla hällar, inklusive induktion.

Pasta puttanesca
400 g passata (passerade tomater)
2 dl kärnfria oliver (gröna och/eller svarta)
2 msk kapris
2 vitlöksklyftor
2 tsk tomatpure
En nypa chiliflakes
Salt och svartpeppar
Olivolja
Servering
Valfri pasta, t ex spagetti eller bucatini
Persilja, finhackad
Parmesan, finriven
Salt och svartpeppar
Såhär gör du
Finhacka vitlöken och stek den snabbt i rikligt med olja i en stekpanna med höga kanter. Den ska inte ta färg.
Mortla en näve gröna oliver samt en matsked kapris och ha sedan ner det i pannan tillsammans med chiliflakes och en liten klick tomatpuré. Stek 2–3 minuter och vänd därefter i passatan. Låt den nu koka på medelvärme ca 10 minuter. Peppra.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Ta upp den med en tång och släng ner i wokpannan. Låt pastan koka färdigt i såsen tillsammans med en liten slatt pastavatten. Ha i hela svarta oliver samt lite extra kapris.
Toppa med rikligt med parmesan och persilja. Servera genast direkt från stekpannan. Nomnom!