Ok, att skriva ett blogginlägg dedikerat till picknick en grå och ganska ruggig måndag i mars kanske egentligen inte är direkt lockande. Men vem bryr sig om väder? Varje dag är en bra dag för en macka – oavsett om man käkar den inomhus eller utomhus.
Den här mackan är alla mackors mamma. SÅ förbannat god är den. Supermaxad extra allt. Och idag ska vi i en steg-för-steg-guide gå igenom hur jag går tillväga när jag lagar min variant. Men först: några ord om vad en bánh mí är – och vilket bröd man ska använda sig av.
Vad är en Bánh mí?
Banh mí är det vietnamesiska ordet för bröd. Och en klassisk banh mí är en mishmash av olika matkulturer. Franskt bröd, paté och majonnäs blandat med traditionella vietnamesiska ingredienser som picklat, koriander och en särskilt typ av fläskkorv kallad chả lụa. Mackan går att hitta i massvis av olika varianter och de skiljer sig även från region till region. Jag gör dock min variant helt vegetarisk. Lätt att göra vegansk också om man vill.
Brödet
Jaha, vad ska man välja för bröd då till denna fantastiska skapelse? Det viktiga är att det inte är ett segt bröd. Då blir den för svår att äta. Surdegsbröd går bort alltså. Vi vill ha ett så mjukt, fluffigt och luftigt bröd som det bara går. Jag brukar använda mig av en hederlig ”pain riche” som jag köper i vanliga matbutiken. Även bake off-baguetter funkar fint. Ica säljer ett ”franskt bröd” som jag har blivit tipsad om, på påse. Verkar som det finns lite varstans. Det borde funka perfekt till denna rätt också. Såhär ser Ica-brödet ut:

Så här gör du min variant på vegetarisk bánh mi steg- för-steg

Vi börjar med att förbereda samtliga ingredienser. Örter ska plockas. Gurka ska skäras tunt. Vegopastej plockas fram. Jalapeños finhackas. Chilimajjo ska blandas. Salladslök ska hackas. Lök ska friteras. Tofu ska pressas och stekas. Sallad ska plockas. Rädisor och morot ska picklas. Ja, det är ett jävla projekt detta. Men värt det. Och man kan fuska.

Vi börjar med att skära brödet i portionsstorlekar. Du kan sedan dela det som du vill. Antingen ovanpå eller på sidan som jag har gjort här. Bre på ett lager valfri vegopastej. Här har jag använt mig av Tartex med örter.

Steg två är att bre på rikligt med chilimajjo på den andra sidan. Chilimajjo gör du genom att blanda färdig majonnäs med sriracha eller en annan chilisås du har hemma.
Därefter ska du förbereda proteinet. Här har jag använt mig av fast tofu som jag har låtit pressas så att så mycket vätska som möjligt går ur den innan jag doppar den i maizena, steker i rikligt med olja och kryddar med något som heter typ ”thaikrydda” som jag köpt i nån gårdsbutik på Österlen. Vill du göra det riktigt jävla enkelt för dig steker du bara på ägg! Ägg i banh mí är otroligt gott. Ja, skit i tofun. Kör på ägg istället! Alternativt använd dig av rökt tofu som du bara skivar upp och klämmer ner i mackan.

Nu är det dags för gurkan. Ska du packa med dig mackan och ta med den ut ska du inte använda dig av gurkan som jag har på bilden, då kommer mackan bli helt vattnig och soggig. Använd sån där snacksgurka istället! Den har ett mindre kärnhus och vattnar inte av sig alls. Krispigare är den också. Snacksgurka FTW!

Nu är det dags för pickles! Valfria är det som gäller här! Jag har här använt mig av en blandning av tunt skurna rädisor som fått bada i en 1-2-3-lag (vatten, ättika, socker = google it om du inte kan formeln i huvudet) tillsammans med tunt skuren morot. Moroten kan få koka med i lagen någon minut eftersom den är så hård. Sen får den ligga där och götta sig med rädisorna i kylen någon timme. Morötterna kommer vara krispiga. Det ger ett gott tugg.

Nu har vi på jalapeños! Tunt skurna. Mycket om man gillar hetta. Finhacka och ta bara litegrann om du är känslig.

Färska örter ska på! Rikligt! Båda koriander och mynta är obligatorisk.

Och rostad lök! Är du vid det här laget trött på att ”hålla på” kan du använda dig av vanlig köpe. Jag gillar att skiva schalottenlök ganska tunt, doppa den i vanligt vetemjöl och sedan steka den i rikligt med olja tills den fått färg. Låt rinna av på en bit papper sen har du ett riktigt göttigt krisp! Enkel och supergott. Lägg också på rikligt med salladslök.

Är vi inte klara ännu? HUR många lager kan en macka egentligen innehålla? Nu är det dags för några späda sallatsblad också. Dessa 3 hade jag odlat på min balkong *humle brag*. Ja, denna macka är faktiskt godaste att göra på sommaren vilket gör timingen lite halvkass. Men vilken sallat som helst funkar. Gärna en huvudsallatstyp.

Sen klämmer vi ihop monstret. Fet är den! Ös på lite extra chilimajjo. Man vill inte äta en macka med för lite sås. Det ska rinna och kleta.

Slå in den i papper och ta med den ut! Den kan vila i kylen någon timme, inga problem. Mmmm nomnom!
[…] Banh mi med Tartex […]