Idag ska vi prata basrecept. Du vet ett sådant recept som du lär dig laga utantill och sen kan variera i en oändlighet beroende på:
1. Vad du har hemma i skafferiet
2. Vad som är i säsong och
3. Vad du är sugen på
Som ni vet är lasagne min absoluta favoriträtt. Jag serverade det till och med på mitt bröllop. Receptet är *hemligt* men såsen gör jag alltid på Anammas färs. Jag gillar att den inte är så mjuk utan behåller en bra konsistens även om den kokar länge. Idag ska vi dock laga färssås på linser!
Belugalinser vs vegofärs
Vad är egentligen skillnaden på om man lagar bolognese på vegofärs eller linser då? Skillnaden är enorm. När du gör din bolognese på vegofärs går det egentligen inte att märka så stor skillnad från varianten som görs på köttfärs. Med rätt smaksättare och tid på spisen blir resultatet nästan identiskt.
Linser däremot. Det är något helt annat. Tänk inte på belugalinserna som en ”färs” – då kommer du bli besviken. Men det är alltså en belugasås med linser i. Gott är det! Ett kul sätt att variera sina färssåser på. En väldigt trevlig rätt helt enkelt!
Flera användningsområden
Den här belugalinssåsen är en bra bas till flertalet rätter. Du kan servera den med pasta. Bara som den är med parmesan (eller veganskt alternativ) alternativt med riven buffelmozzarella och lite extra olivolja.
Du kan också ha den i en lasagne. Gör då såsen liiite såsigare, eftersom lasagneplattorna suger åt sig så mycket vätska. Alternativt gör du en riktigt riktigt krämig bechamel till och behåller såsen som den är.
Ett tredje tips är att använda belugasåsen i en shepherds pie. Då lägger du belugasåsen i botten på en ugnsfast form och toppar med mos. In i ugnen! Färdigt. Servera med en god, syrlig och krispig sallad.

Vegansk belugabolognese
1 stor gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, finhackade
1 liten bit rotselleri, skalad och finhackad
3–4 msk tomatpuré av god kvalitet
2 burkar hela konserverade tomater
0,5–1 dl finhackade soltorkade tomater
1 msk lantbuljongpulver, alternativt 1 buljongtärning
1 nypa strösocker
1–2 tsk balsamvinäger
2–3 tsk torkad timjan
1 msk torkad oregano
1 tsk dijonsenap
1,5 dl torra belugalinser
salt och peppar
olja, till stekning
Serveringsförslag
Valfri pasta, t ex linguini
Buffelmozzarella
parmesanost
olivolja
Såhär gör du
1. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri i olja tills löken mjuknat och blivit glansig.
2. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med ytterligare ca 2 minuter.
3. Tillsätt de hela tomaterna och krossa dem lätt med en träslev. Tillsätt därefter övriga ingredienser. Låt koka minst 30 minuter. Rör runt då och då.
4. Koka belugalinserna enligt anvisningarna på paketet.
5. Smaka av tomatsåsen med salt och svartpeppar. Tillsätt de kokade linserna.
Servera såsen med pasta. Du kan toppa med riven buffelmozzarella, ha på parmesan och extra olivolja om du vill.
[…] en spenatsallad med olivolja, citronsaft och parmesan. Oerhört gott. Och vill du ha receptet på belugabolognesen hittar du det här. […]