Jag har sagt det tusen gånger förut och nu säger jag det visst igen: smördeg är en sådan fantastisk lifesaver. Har man ett paket smördeg hemma i frysen – då vet man att man har middag. Vad man kan fylla sin smördeg med går egentligen under samma devis som pyttipanna. Man tar vad man hittar hemma. Min favorit är getost och grön chili. Barnens är inte helt oväntat den med tacofärsfyllning. Och igår slängde jag ihop en variant som hela familjen blev väldigt förtjust i: svarta bönor och lagrad ost! Som råkar vara den enklaste av alla varianter dessutom.
Allt man gör är att tina smördegen. Det går fort, max en kvart. Under tiden värmer du ugnen och blandar ihop din pirogfyllning. En viktig komponent när man gör piroger är att använda sig av en riktigt bra ost. Smakrik ska den vara. Min absoluta favorit för detta ändamål är lagrad cheddar. Ja, tro nu inte att det är sådan svettcheddar som man har på burgaren – utan en riktigt god långlagrad skotsk cheddar. Just nu är min favoritcheddar en variant från Allerum. Köp den!
En liten instickare förresten. Behöver man be om ursäkt för att ens matbilder är fula? Jag vill så gärna att ni ska få följa med mig i min matvardag men nu när barnen blivit större finns det inte alltid samma möjlighet att ta fina bilder när det är middagstid som det fanns när de var små. Så nu får det vara lite småfult, välkommen till mitt liv. Ska det vara snyggt för ni köpa mina böcker (hehehe) eller följa mig på Instagram, visst blir det lite roligare med blogg om det får vara liiite mindre struktur och mer fritt? Önsketänkande? I ALLA FALL.
Innan vi börjar med receptet måste jag tipsa om en chilisås som jag har till det mesta just nu. Jag fick tipset i min FB-grupp Malmöfoodisar och har blivit lite besatt av den sedan dess. Valentina heter den! En mexikansk chilisås som är rätt tjock, smakar typ vinäger? God!!! Jag ska försöka få upp en bild på den snart. Bor du i Malmö finns den på Lucu t ex.
Smördegspiroger med lagrad cheddar och svarta bönor
- Vi börjar med att värma ugnen till 225 grader. Vi tar ut smördegsplattorna ur frysen. Du kan använda vilken smördeg du vill såklart, både fryst och kyld funkar. Ungefär 400 g smördeg behöver du för att göra 10 piroger som blir lagom till 2 vuxna och 2 små barn. Dela plattorna på mitten så att du får 10 jämnstora kvadratiska bitar.
2. Under tiden som plattorna tinar på en bakplåtspappersklädd plåt gör vi fyllningen. Ta fram ett tetra svarta bönor från skafferiet, skölj och låt rinna av. Mosa bönorna direkt med händerna och blanda sedan ner ca 3 dl riven ost, t ex cheddar. Ha i lite salt och svartpeppar.
3. Kavla ut smördegsplattorna en aning och fördela därefter bön- och ostblandningen jämnt över plattorna. Vik över degen och nyp ihop den noggrant så ingen fyllning rinner ut. Pensla på uppvispat ägg. Strö på lite flingsalt. Låt nu gratinera i ugnen tills de fått en fin gyllene färg, ca 15 minuter.
4. Tadaaa nu har du piroger färdigt! Enkelt va? Dessa är förövrigt perfekta att ta med sig ut på picknick om man är lagd åt det hållet. Nu måste vi prata om såsen. För vad serverar man dessa till? Valentinasåsen skrev jag ju om tidigare, den är toppen. Men annars är det självklara valet en FÄRSK TOMATSALSA. Jag hittade några bortglömda fancy tomater i en påse som på något sätt klarat sig i en evighet. De hade nog varit väldigt snygga i en sallad, men eftersom de nu behövde nödanvändas mixade jag dem till tomatsalsa. Eftersom det var sådana fancy tomater var de typ lite melerade, lite svarta i färgen? Det gjorde i alla fall att tomatsalsan blev skitful. Grå? Jag besparar er bilden på den men tro mig SALSAN ÄR JÄTTEGOD!
Superenkel färsk tomatsalsa som passar till piroger
3 färska tomater
2 vitlöksklyftor
1 färsk liten gul lök (du vet sån på knippe som de börjat sälja överallt nu)
ett stort knippe koriander
salt och svartpeppar
lite olivolja
Dela allt grovt och lägg i en mixer. Mixa skiten ur allt tills du har en riktigt fin massa. Smaksätt med salt och peppar. Är såsen väldigt rinnig kan du låta den rinna av i en sil men oftast behövs det inte. Lägg över i en skål och toppa med lite olivolja. Servera till pirogerna. Nom nom!