Äntligen har jag tagit fram ett recept på en grönkålspasta. Och det var verkligen på tiden, det är en sådan perfekt rätt att laga om och om igen nu under höst- och vintermånaderna.
Jag håller på att läsa Lena Anderssons Utan personligt ansvar just nu. Och om det är en sak som de gör i den där boken är det att äta. Äta och älta. Böcker som kretsar kring mat gillar jag ju av förklarliga skäl. Det ger mig så mycket inspiration och gör mig på bra humör.
I Utan personligt ansvar träffas de båda huvudrollerna över diverse middagar. En (för mig) extra minnesvärd middag var den där Ester beställer in en tagliatelle i vitvinssås. Mmm, vitvinssås! Och pasta! Det gick jag igång på direkt. Just vitvinssås brukar man kanske oftast få till vit fisk, men det går ju att servera till så mycket annat. Som en pastasås till exempel! Med grönkål och comtéost. En perfekt fredagspasta, om du frågar mig. Så, här kommer mitt recept på Ester Nilssons pasta med vitvinssås. Tack Andersson för inspirationen!
Mafaldine
Till den här pastasåsen tycker jag att det passar bra med en lite bredare bandpasta, som t ex Mafaldine. Och vad är det då? Jo, men det är en bred pastasort som liksom är lite våfflig i kanterna. För något år sedan såg man aldrig denna pastasort i matbutikerna men nu har jag sett att både Garant har en variant – men även Coop. Ja, och klassiska pastamärken på Rummo och De Cecco såklart. Den går under lite olika namn dock; som Mafalda, Mafaldine och Reginette. Det sägs att Mafaldinepastan är namngiven efter prisessan Mafalda av Savoy. En intressant men sorglig historia, vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Comtéost
I den här såsen har jag använt mig av den franska comtéosten, både i själva såsen och att strö över vid servering. Osten kommer från Jura-regionen och har en lite nötig smak, nästan åt brynt smörhållet. Osten smälter väldigt fint i varma såser och ger en otrolig smak. Annars brukar jag mest servera comtéost i bit, men att ha den i en sås är alltså verkligen en höjdare jag kan rekommendera. Om du inte hittar comtéost funkar det fint att köra på parmesan eller en annan lagrad valfri ost som du har hemma.
Grönkålspasta med vitvinssås och comtéost
- 2 schalottenlökar, finhackade eller i tunna skivor
- 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
- 2-3 stjälkar grönkål
- ca 1 dl vitt vin
- 1/2 buljongtärning, t ex grönsaksbuljong
- 3 dl syrad grädde, alternativt crème fraiche
- 2 dl finriven comté + extra till servering
- olja, till stekning
- Salt och peppar
Servering
- Mafaldinepasta eller annan god bandpasta
Såhär gör du
Stek schalottenlök i olja tills den börjat mjukna. Riv grönkålen från stjälken i mindre bitar och lägg ner i stekpannan tillsammans med löken. Stek någon minut tills den börjat mjukna och ha sedan i vin och vitlök. Smula ner grönsaksbuljongen och låt koka tills vinet reducerats till i alla fall hälften, gärna lite till. Det tar någon minut.
Ha i grädden och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att blanda i den rivna osten.
Lägg ner den kokta pastan direkt i såsen och rör om. Ha i lite pastavatten för att såsen ska fästa ordentligt. Avsluta med att ha på extra comtéost. Nomnom!