Det började med att jag skulle söndagshandla på Hemköp. Som vanligt när jag ska storhandla kände jag ett starkt behov av att *testa något nytt* för att kicka igång kreativiteten. På mejeriavdelningen såg jag ett lila paket med en get på. GETMJÖLK! Kan inte minnas att jag sett det i matbutiken förut? Men OJ vad det kickade igång matlagningslusten! Ner i kundkorgen, du får följa med hem!
Sagt och gjort! Nu var det dags att börja fundera på vad jag kunde göra på min getmjölk. Tankarna drogs direkt mot att göra någon typ av färskost! Det är ju enkelt? Allt man behöver göra är att värma upp mjölk, ha i citron, låta svalna och sen låta det stå och rinna av över natten. Det borde funka och bli gott med getmjölken ju? Och vet ni! Det blev det! Och idag ska vi alltså kolla närmare på hur man går tillväga om man vill göra sin egna getricotta hemma.
Smakar den getost?
Getmjölken som jag använde mig av är från märket Olympus och den är som jag har förstått det en superpastöriserad variant vilket jag fick lära mig innebär att mycket av “get”smaken försvunnit. Gott blev det såklart ändå, men räkna inte med att det smakar getost/chèvre liksom – då kommer ni att bli besvikna.
Vad kan du använda getricotta till?
Men getricotta då? Vad ska man ha det till? Jag använde den på samma sätt som man använder “vanlig” ricotta. I en lasagne eller gratäng alltså. Här fyllde jag rostade aubergineskivor med getricottan som jag smaksatt med basilika och parmesanost. Sedan öste jag auberginerullarna med brynt misotomatsås. Ja, men ni ser ju! Otroligt gott blev det! Just detta recept ska jag dock spara till en annan grej, så ni får tålmodigt vänta. Sorry, hehe.
Recept: Getricotta
- 1 liter getmjölk
- saften från en ekologisk citron
- en ren kökshandduk
- tålamod
Såhär gör du
Börja med att hälla över getmjölken i en kastrull. Värm upp, men låt det inte börja koka. Ta kastrullen från värmen och ha i saften från en hel citron.
Låt det nu stå och svalna ordentligt. Snart kommer du ser att det kommer börja skikta sig!
Häll över allt i en kökshandduk som du har lagt i ett durkslag. Ställ en bunke under så att du har någonstans där vasslen kan samlas. Vik handduken över getmjölksmassan och ställ in i kylen över natten.
Nu har det gått en 8 timmar och såhär ser getmjölken ut nu. Ja, det har ju blivit färskost! Enkelt va?!
Rör runt med en gaffel och tadaaa! Nu har du din egna ricotta som du kan smaksätta som du vill eller enbart äta som den är! Nomnom!