För ett tag sedan gjorde jag en intervju för en mattidning som handlade om vad jag ser fram emot att laga för typ av mat i höst. Och såhär svarade jag:
“I höst ser jag fram emot att laga mycket rustikt ”bonnakäk” och husmanskost från hela världen som olika typer av grönsaksgrytor, pot pies, gratänger och buljonger. Jag tycker att hösten är den absolut roligaste matlagningssäsongen. Jag ser fram emot att göra en massa röror och patéer på höstens bästa råvaror att servera med grillat bröd och pickles! Äta gott bröd och danska ostar som fuldmåneost och Vesterhavsost! Att använda ugnen massor! Laga roliga saker med svamp och vin, som t ex svampragu. Och så kommer jag givetvis laga massvis av rostad tomatsås på burktomater. Det levde jag på förra hösten och det lär jag definitivt göra i år också.”
Ja, enkel rustik mat är det jag ser fram emot att äta i höst helt enkelt. Det gör ingenting om maten tar lite tid att laga, jag har ändå ingenting bättre för mig. Och ett kök som jag är väldigt nyfiken på att fördjupa mig i denna höst är det grekiska. Främst för att det för min del är tämligen outforskat. Det finns ju såklart så mycket mer att laga än “grekisk sallad” och tzatsiki – och det vill jag lära mig mer om.
Idag vill jag tipsa om två goda grejer inspirerade av det grekiska köket som du kan laga i höst. Min tolkning av sesambrödet lagana och dippsåsen tirokafteri.
Lagana
Sedan jag skaffade min köksassistent förra året har jag fått en betydligt lägre baktröskel. Ja, jag kan faktiskt uppskatta bakning nu till och med. Surdeg har jag fortfarande inte fastnat för, jag är dålig på att planera. Recept med ingredienser som man alltid kan ha hemma (torrjäst!) är därför min favorit att baka.
Till denna dipp ville jag baka ett flatbread av något slag. Ja, något som är riktigt dippkompatibelt. Och då blev det ett grekiskt flatbread med sesam som kallas för lagana. Brödet är på flera sätt och vis väldigt likt den italienska focaccian, men en av skillnaderna är alltså sesamtoppingen. Brödet ska göras ovalt och delas i mindre bitar innan servering. Ja, lite plattare än focaccian är det nog också. Otroooligt gott och enkelt att baka är det i alla fall!
Jag utgick från Zeinas Kitchens recept på brödet och gjorde enbart några smärre ändringar för att passa mitt skafferi och min ugn.
Tirokafteri
Till sesambrödet tycker jag att man kan servera en massa olika röror, friterad halloumi och syrlig sallad. En väldigt god grekisk dipp är tirokafteri som består av fetaost som mixas med paprika och chili. Ofta smaksätts den med olivolja, citron och vitlök också.
Jag har här gjort en väldigt enkel variant där jag rostar paprika och fetaost tillsammans i ugnen tills det mjuknat. Därefter mixar jag det och smaksätter. Nä, men det kan knappast bli enklare va? Bakad feta mixad är så fantastiskt gott. Aja jag ska slita jiddra nu. Laga bröd med dipp!
Grekiskt sesambröd med bakad paprika- och fetadipp
Sesambröd
- 7 dl vetemjöl special
- 2 tsk torrjäst
- 1 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 3 dl ljummet vatten
- olivolja
- sesamfrön
Börja med att blanda mjölet med sockret och torrjästen. Låt det stå i 10 minuter. Blanda därefter i vatten och salt. Låt din köksassistent knåda degen 10 minuter. Degen ska vara ganska kladdig. Ha på några teskedar olivolja, plasta bunken och låt den sedan stå och jäsa ca 1,5 timme.
Klä en plåt i bakplåtspapper. Stjälp upp degen på plåten, tillsammans med oljan. Knåda ut degen med hjälp av dina händer så att den täcker hela plåten. Lägg sedan på en kökshandduk och låt degen jäsa ytterligare ca 45 minuter.
Knåda degen med dina fingrar så att det bildas små gropar i degen. Ha på lite olivolja och rikligt med sesamfrön.
Låt baka i mitten av ugnen på 200 grader, ca 20-25 minuter eller tills brödet blivit fint gyllene.
Låt svalna en aning och dela därefter i stavar.
Bakad paprika- och fetadipp
- 1 röd paprika
- 1 paket (150g) fetaost
- några droppar vinäger, jag använde sherryvinäger
- chili
- olivolja
- ev någon matsked yoghurt
Sätt ugnen på 200 grader. Dela paprikan i bitar. Släng kärnhuset. Lägg på en plåt tillsammans med fetaosten. Ringla över olja.
Låt baka ca 20 minuter och vänd därefter på paprikan så att den inte bränns. Låt baka ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna ca 5 minuter och lägg därefter över allt i en mixer. Ha även i chili efter smak. Mixa helt slätt. Avsluta med att mixa i lite olja så att du får en slätare dipp. Smaka av med peppar, ev lite salt och vinäger. Vill du ha en lite lösare dipp kan du ha i någon matsked yoghurt också.
Sådär! Enkelt va? Avsluta med att ringla över lite god olja och strö eventuellt över lite chilipulver också. Servera med ett gott bröd. Nomnom!