För lite mer än en vecka sedan packade jag och Calle in barnen i bilen och styrde kosan mot Lund. Vi hade siktet inställt på den nyöppnade ölkällaren där vi såg fram emot att äta söndagsmiddag tillsammans. Det är Ivan Jurman som tidigare drev det mycket populära Kvarteret Åkern som nu har övergivit Malmö för att istället langa klassisk, vällagad husmanskost i vår grannstad. Tråkigt för oss, kul för Lund. Jag var i alla fall väldigt spänd på att testa Lundabryggeriets Ölkällare.
Lundabryggeriets Ölkällare
Och vad är Lundabryggeriets Ölkällare då? Jo men det är en… källare där de serverar husmanskost! Öl! Snaps! Ärtsoppa på torsdagarna. Nä men att något får vara så gemytligt, va? Ölkällaren ligger på Bredgatan, nära centralen. Det går alltså fint att ta tåget hit från Malmö också. Det finns många platser, men jag tror det kan vara bra att boka bord för att vara på den säkra sidan. Det ska också gå bra att bara komma förbi på en öl om man vill det, det var det många som gjorde när vi var där och käkade.
Konceptet
I Lundabryggeriets Ölkällare äter man husmanskost, dricker snaps och öl. Ja, svårare än så behöver det inte vara. Man börjar med att få en servering knäckebröd med smör och därefter är det dags att börja beställa in käket. Det ska vi kolla på nu!
Menyn
Ja, ska vi kolla på menyn då? Såhär såg den ut när vi var där häromveckan. Det verkar dock som att menyn ändras hela tiden, men här får ni i alla fall en känsla för vilken typ av käk ni kan vänta er.
Assietter
S.O.S
sill, ost och smör
Gubbröra på kavring
Rostbiff
med ölkällarens remouladsås och friterad lök
Hönsesallat
serveras på toast
Huvudrätter
Lax
med sandefjordsås, pressad potatis och gröna ärtor
Slottstek
serveras med morötter, brysselkål och rödvinbärsgelé
Kalops
med morot och inlagd rödbeta
Vegetariska kroppkakor
med lingon, brynt smör och persilja
Menyn ser ut som sådan att man först kan beställa in några mindre assietter om man vill det. De funkar som förrätt. Därefter är det dags för huvudrätt. Och slutligen dessert. Ja, inga mellanrätter här så långt ögat kan nå. Vilket faktiskt känns lite befriande? Skönt att få äta sin mat ifred utan något som ska delas. Menyn består till största del av kött, fågel och fisk – MEN! det finns väldigt bra vego också.
Det jag vill slå ett slag för är deras vegetariska kroppkakor. När åt man något sådant här på krogen senast? Nä, men det är så söndagsmysigt att jag vet inte vad. Dessa kroppkakor serverades med brynt smör och lingon. Fyllningen bestod av något rökigt. Jag tror svamp? Väldigt, väldigt gott var det hursomhelst. Min man beställde i sin tur in slottsteken och den var också riktigt pulig. Bra, vällagad mat.
Till dessert beställde vi in äpplekakan och det var en helt vanlig jävla äpplekaka som var riktigt god. Jag visste inte att det var precis ett sånt här ställe som jag hade saknat – men det hade jag visst.
Servicen var för övrigt väldigt trevlig också. Och sånt är ju viktigt för helhelsupplevelsen. Lundabryggeriet, vi kommer tillbaka! Vill du boka bord eller bara få lite mer om stället hittar du deras hemsida här.