Vi har efter sommaren återupptagit en söndagsrutin här hemma. Jag får inte längre agera köksdiktator – utan nu får även mina familjemedlemmar vara med och planera den kommande matveckan. Alla får komma med önskemål, sen kollar jag igenom vad vi har hemma och försöker i första hand använda mig av det jag hittar i våra skåp. Sen åker vi och storhandlar tillsammans! Väldigt mysigt faktiskt.
Den här veckan såg vår middagslista ut enligt följande:
Makaronigratäng med färssås och mozzarella
Pita med halloumi, sallad och tzatziki
Ostschnitzlar med ris och sås
Ratatouillepaj
Hamburgare med krossad potatis
Ja, såhär såg listan ut efter att alla familjemedlemmar fått säga sitt. Makaronigratängen var jag rätt otaggad på om jag ska vara helt ärligt. Men vad fel man kan ha! Det blev helt klart en ny vardagsfavorit.
Färdigriven mozzarella
Rätten innehåller inga märkliga ingredienser som jag tror kräver någon närmare förklaring. Jag vill dock säga några ord om valet av ost. Jag har rätt nyligen upptäckt färdigriven mozzarella på påse. Älskar att ha det på mina gratänger. Det ger gratängen en så fin färg! Inte alls blött eller för fettigt som det lätt kan bli – utan ger ett jämnt fint perfekt resultat varje gång. Ibland köper jag mozzerellan blandad med cheddar men den här gången körde jag på Granarolos påse, den var mega. Rekommenderar!
Riva grönsaker i mixern
Till den här rätten har jag mixat min grönsaksbas i mixern, istället för att finhacka allt. Jag gör det ibland när jag vill att det ska gå extra fort att få färdigt vardagsmaten. Jag har en maskin från Kenwood och jag älskar den.
Enkel makaronigratäng med färssås och mozzarella
Portioner: 4
Ugn: 200 grader
Tid: ca 40 minuter
- 1 gul lök
- 2 vitlök
- 1 morot
- 1/2 zucchini
- olivolja, till stekning
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl fryst vegofärs
- 1 burk färdig smaksatt tomatsås à 400 g
- 1 burk/tetra passerade tomater à 400 g
- 5 dl makaroner, jag använde fullkornsmakaroner
- 1-2 dl riven mozzarella (på påse)
- ev lite finriven parmesan
- salt och peppar
Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet.
Grovhacka gul lök, morot och zucchini. Lägg i en mixer tillsammans med vitlöken och pulsa snabbt tills grönsakerna blivit finhackade. Om du inte har en mixer får du finhacka allt istället.
Lägg över grönsakshacket i en gryta eller stor stekpanna och låt steka några minuter tillsammans i olivolja. Ha i tomatpurén och färsen och låt det steka med ytterligare någon minut.
Ha i tomaterna och rör runt. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda ner de kokta och avrunna makaronerna med färssåsen.
Lägg över i en ugnsfast form. Toppa med riven mozzarella och eventuellt även lite finriven parmesan.
Låt gratinera i mitten av ugnen på 200 grader, ca 20 minuter, tills osten är gyllene.
Servera med en god syrlig sallad.