Just nu känns det visserligen som att våren är långt borta när man cyklar i hagel och får fälla ner parasollet för att det täcks av snö. Men! Det är ju faktiskt april, snart påsk, och då får man göra det man kan för att väcka vårkänslor.
Då finns det två vägar att gå! Den första är att satsa på vildplockat i form av ramslök, kirskål och nässlor. Ett sådant inlägg kommer snart! En annan väg att gå är den vi kör på idag – och då satsar vi på “våriga smaker” – som vi hittar i frysen.
Och närmare bestämt: gröna ärtor! Jag älskar gröna ärtor. Eller jag, menar: vem gör inte? Det är billigt. Det är gott. Det är lätt att variera. Och en riktigt nice rätt som skriker vår och innehåller ärtor är risi e bisi.
Risi e bisi, vad är det?
Risi e bisi är italienska för “ris och ärtor”. En vårig rätt ursprungligen från Venetoregionen i nordöstra Italien. Traditionellt gör man en egen buljong på färska gröna ärtor – men jag har i vanlig ordning förenklat. Ja, sån är jag. Vill ni ha ett autentiskt recept, kolla någon annanstans.
Man kan säga att risi e bisi är som en lite lösare risotto. Eller vissa säger till och med att det är som en tjock soppa som blir som en risotto. I alla fall ska den serveras med sked. Vilket jag visserligen tycker att all risotto ska, men den åsikten verkar jag vara ganska ensam om.
Tuvessonskans risi e bisi
4 portioner
Risi e bisi
- 350 g risottoris
- 2 bananschalottenlökar, finhackade
- 1/2 fänkål, finhackad
- smör till stekning
- 1,5 dl vitt vin
- 1,4 liter valfri buljong (tärning eller fond eller hemgjord)
- 2-3 dl finriven ost av parmesantyp
- 1 citron, saft och mest
- 3 dl tinade gröna ärtor
- salt och peppar
Topping
- gräsig olivolja
- tunt hyvlad fänkål kramad i citronsaft
- färsk basilika eller mynta
- panko stekt gyllene i smör
- extra riven ost av parmesantyp
Såhär gör du
Börja med att steka löken och fänkålen mjukt i rikligt med smör. Ha i riset och låt det steka med tills det har blivit glansigt. Ha i vinet och låt det koka in.
Späd nu din risotto med lite varm buljong åt gången. Kom ihåg att det är viktigt att buljongen är varm, annars stannar kokprocessen av. Rör runt hela tiden.
Efter ca 20 minuter har riset mjuknat, men har fortfarande en liten kärna. Ha i rikligt med parmesanost samt citronsaft och zest. Salta och peppra. Ha i ytterligare buljong samt de gröna ärtorna. Risi e bison ska vara rätt lös.
Lägg genast upp risi e bison i 4 halldjupa tallrikar. Toppa med citronig fänkål, smörstekt panko, extra parmesan, färsk basilika och god olivolja.