Efter studenten bodde jag i Stockholm något år. Det var helt fel för mig och jag mådde ärligt talat skit den största delen av tiden. Sen fick jag ett stipendium och åkte till Brasilien och lämnade därmed Stockholm bakom mig. I Brasilien kom jag på att jag hade kärat ner mig i Calle Tuvesson vilket ledde till att jag slutligen hamnade i Malmö igen.
Tillbaka i Malmö flyttade jag in hos min bästa kompis Hanna. Här bodde redan Anders och snart anslöt även Andrea. Och se där; nu hade vi bildat ett litet kollektiv på Lundbergsgatan. Dessa år minns jag som mitt livs lyckligaste.
Anders, eller Ankan som han kallades, var kock och han lärde mig grunderna i matlagning. Jag kunde absolut ingenting – och det är ingen överdrift. Han lärde mig hur man styckade en kyckling, hur man vässade knivar och hur man gjorde en bra buljong på kräftskal.
Men det jag framförallt tar med mig från åren på Lundbergsgatan var Anders magnifika kavring. När jag flyttade ut gav han mig en handskriven lapp med receptet och det satt på mitt och Calles kylskåp under många år. Nu i flytten hittade jag lappen i en låda. Och så lagade jag upp brödet igen och i en tugga var jag 21 år gammal igen. Detta är ett av de bästa bröden jag vet. Det tar typ 10 minuter att sno ihop och det kräver ingen jäsning eller knådning. Och så håller det sig saftigt länge. Går bra att frysa. Ett perfekt bröd att baka nu till jul om inte annat. Receptet ger totalt 3 limpor.
Ankans suveräna kavring
3 limpor
- 9 dl vetemjöl
- 9 dl rågsikt
- 2,5 dl vetekross
- 0,5 msk bakpulver
- 0,25 dl bikarbonat
- 1 msk salt
- 2 dl mörk sirap
- 1,25 liter fil (går att blanda olika sorter och även ha i gräddfil)
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Vänd i fil och sirap. Lägg över i 3 klädda brödformar.
Placera formarna långt ner i ugnen och låt baka i 2 timmar.
Hej! Detta låter smakens. Har du testat att använda något annat än vetekross i degen? Tips mottages gärna!
Det har jag tyvärr inte. Men när jag googlar ser jag att det går att ersätta med mer vetemjöl. Eller rågkross! Är nog inte så noga ändå tänker jag. Vetekrossen ger lite tugg visserligen vilket jag tycker är nice. Kanske är det någon annan här som har tips?
Goda ingredienser så måste vara gott. Kan själv inte äta bikarbonatbröd, men hade jag kunnat det hade jag garanterat testat.
Ja, det är ett trevligt recept! Finns säkert liknande recept utan bikarbonat också 🙂
Jag bakade precis ankans kavring utan bikarbonat, tog dubbelt med bakpulver istället . Gjorde bara ett bröd för att testa och det blev precis lika gott i smaken ! Min och sambons mage tålde inte bikarbonaten i kavringen , blev väldigt gasigt 😬!
Jättebra att veta att det går bra att göra på enbart bakpulver också! 🙂
Hur stora ska brödformarna vara
Oj vad trevligt! Förra vintern fick jag dille på kavring och gjorde då Anna Bergenströms visserligen goda men långsamma och ganska krångliga bröd. Ser framemot att prova detta! Blir helgens projekt i sjukstugan.
Jag har nog aldrig bakat någon annan kavring än just denna, nu när jag tänker efter. Detta är så tramsigt enkelt! Krya på er. <3
Jag bakar just nu efter detta recept med några justeringar; Bl a smaksättning som jag har i mitt vanliga kavringrecept, hoppas det blir lyckat!
Men jag undrar hur lång hållbarhet denna kavring har? Tre bröd är mycket så något åker i frysen, men håller brödet upp till en vecka? Och i så fall, i plast eller handduk?
Hej Maria! Vad gott med extra smaksättare. Jag brukar lägga mitt bröd i papper, jag tycker att det håller länge. Dock är vi en stor och väldigt glutenälskade familj, så jag tror aldrig att vi har haft brödet framme längre än en tre dagar.
Mycket riktigt Ankans suveräna kavring!😋 Lätt att göra! Bra hållbarhet! Håller bra i kylskåpet! Jag gjorde 3 kavringar till julen. Jag har satt in 3 nya just nu i ugnen. Den här gången uteslöt jag salt tog istället lite soja, 😊Det var någon som frågade om det går att.ha andra ingredienser som tex nötter, då blir det inte kavring, men blir säkert ett Gott fullkornsbröd😋 Testa och se!
Spännande med soja!