Ny vecka, ny babe! Och idag ska vi prata om en ost som jag kom i kontakt med för första gången för ungefär ett år sedan. Jag fick hem ett bud från Arla Unika som innehöll en sprillans ny mjukost som de hade tagit fram. En väldigt ovanlig sådan. Och det här måste vara en av de lyxigaste mjukostarna som finns? En smakrik, långlagrad ost från Danmark. Gammel Knas heter den i alla fall. Snart upptäckte jag att den inte enbart fanns i mjukostformat – utan även som hårdost. Och sedan dess har jag varit fast! Gammel Knas 4-ever!
Vad är Gammel Knas?
Ja, Gammel Knas är alltså en ost från Arla Unika. Ostmästarna på Arla Unika drömde om att göra en nytolkning av ostklassikern Havarti – och det gjorde dem med bravur. Det som gör osten unik är att det under lagringen uppstår en fin balans mellan det söta, feta, syrliga och de krispigt spröda proteinkristallerna. Resultatet är en ost som överraskar med en smak och struktur där ostens sötma, syra och fetthalt kontrasteras med de krispigt spröda proteinkristallerna. Och smaken då? Ja, den är väldigt smakrik – utan att vara stark. Här i Malmö går Gammel Knas bland annat att köpa på Möllans Ost. I Stockholm har Arla Unika en egen filial i Östermalms Saluhall.
Gammel Knas Crème
Och Gammel Knas går ju att hitta i fler format än som hårdost. De har även en mjukostvariant, en crème, som är en mjukost framställd på Birkum Mejeri. Vid omvandlingen till mjukost bibehålls de karaktäristiska smakerna – med en balans mellan frisk syrlighet och krämig fyllighet. Grundtanken med att ta fram denna mjukost var att utmana uppfattningen om vad en mjukost är och kan vara och därmed skapa en ny, uppdaterad version. Vilket de lyckades sanslöst bra med; Gammel Knas Crème är otrolig. Här i Malmö är den svår att få tag på, men den går att beställa hem från Arla Unikas hemsida.
Hur använder man Gammel Knas?
Då kommer vi till frågan; hur använder man egentligen denna fenomenala ost? Jag använder framförallt Gammel Knas som mackpålägg. Ja, så uppfinningsrik är jag. Bäst ihop med ett riktigt saltat smör. Den är också god att smälta och gratinera. Här har jag använt den i en mac and cheese – och imorgon kommer recept på en pizza med potatis och brynt rosmarinsmör. Har du tips på hur man kan använda Gammel Knas i matlagningen? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!
Den finns också i standardsortimentet i Limhamns osts ostdisk, på Järnvägsgatan!
Åh, toppen! Där har jag fortfarande inte varit.
Tvinky i Göteborg serverar kroketter med Gammelknas, syrad kål och örtmajjo. Riktigt trevligt! För 100 spänn får man en kall öl och kroketter 👍
Åååh, vilket bra tips! Lät ju sanslöst gott.