Imorse cyklade jag upp till stan på ett litet ärende. Det regnade, var pisskallt och överlag var det väldigt mycket måndag i luften. Dessutom hade jag optimistiskt nog packat ner vinterkläderna i helgen vilket gjorde att mina fingrar kändes som Anammas frysta korvar. På vägen hem bestämde jag mig därför för att jag så fort jag kom genom dörren skulle jag sätta igång ugnen för att få upp värmen igen.
När jag kom hem öppnade jag direkt kylen och plockade ut ett paket gammelknas-kräm som jag fått hem från Arla Unika i ett bud. Jag hittade smör, en liten bit purjolök och ett broccolihuvud. Makaroner i skafferiet, BINGO! Det fick bli en mac and cheese! Till frukost, kl 10 på morgonen.
Gammelknas-krämen
Innan vi går in på receptet vill jag skriva lite kort om gammelknas-krämen som jag har använt som bas i denna lilla makaronipudding. Man kan presentera den som en väldigt lyxig mjukost? Den har samma smak och konsistens mjukost MEN är betydligt godare. Den kommer från Arla Unika och är ny på mejerihyllan. Om du inte hittar Gammelknas-krämen kan du ersätta den med något annat. Färskost kanske? Vanlig riven ost? Kanske en annan mjukost. T ex cheddarkrämen från Allerum. Den brukar ju finnas i de flesta större matbutiker. Ja, det blir bra hur som. Här kan du läsa mer om gammelknas-mjukosten om du blev nyfiken!
Mac and cheese med broccoli, purjo och gammelknas
4 portioner
- 4-5 dl makaroner
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4,5 dl valfri mjölk, jag hade iKaffe
- 2 dl riven mozzarella + ev även riven cheddar
- 1 paket gammelknaskräm (går att utesluta!)
- 1/2 purjo, strimlad
- 1 broccoli, i mindre bitar
- pank
- salt och peppar
Servering
- finhackad jalapeno
- lime
- en syrlig och krispig sallad
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka makaronerna tillsammans med broccolin ca 3 minuter i saltat vatten. Låt rinna av.
Smält smöret i en gjutjärnskastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölk under vispning tills du har en tjock sås. Vänd ner gammelknaskrämen samt purjon. Rör runt. Vänd i de kokta makaronerna samt broccolin. Vänd även ner mozzarellan. Salt och peppra.
Toppa med riven lagrad ost, t ex cheddar. Ha även på ett tunt lager panko. Låt gratinera i ugnen ca 20 minuter tills gratängen är riktigt gyllen och fin.
Låt svalna lite och servera sedan med finhackad chili, lime och en syrlig sallad vid sidan.
[…] riktigt saltat smör. Den är också god att smälta och gratinera. Här har jag använt den i en mac and cheese – och imorgon kommer recept på en pizza med potatis och brynt rosmarinsmör. Har du tips på hur […]