Annons för Edgy Veggie
De senaste veckorna har jag haft en följetong på Instagram där jag har delat recept och tips på rätter som är perfekta ta med sig ut i sommar. Jag har skrivit om två stycken picknickmackor; en med persiska biffar i baguette och en variant på banh mi med fläderpicklad morot och krispigt ägg.
Idag vill jag tipsa om en otrolig sallad som är så god att både ha i matlådan, till lunch och till middag. Receptet är väldigt fritt. Du tar en valfri bas och toppar med jordnötssås och ett protein. Här i form av grillade seitanspett med smak av ingefära, lime och chili. Den seitan som jag använder mig av kommer från Malmöföretaget Edgy Veggie som gör sin seitan på svenskt vete. Såhär ser förpackningen ut. Du hittar den på ICA! Förutom detta naturella block finns den även som kebab, souvlaki och tacofärs.
Något av det bästa med denna sallad är att den går att servera kall. Och det betyder en sak – en perfekt sallad att ta med sig till stranden eller utflykten. Grilla extra många spett när du ändå är i farten!
Gado Gado – vad är det?
Inspirationen till salladen kommer från en indonesisk rätt som heter Gado Gado. Man kan dela upp denna goda sommarsallad i 3 steg; vi behöver en bas, en sås och en proteinkälla. Låt oss kika närmare på det:
Bas
Gado betyder mix vilket betyder att du kan använda dig av vilka grönsaker och rotfrukter som helst som bas i din sallad. Olika konsistenser och smaker! Något krispigt, något mjukt, något salt och något sött. Och kanske något starkt? Kolhydrater vill man ha också. Jag tycker att färskpotatis är det bästa alternativet men ris eller nudlar kan såklart funka det med.
Sås
Basen till en gado gado-sallad är som sagt helt fri. Man tar helt enkelt det som man är sugen på, sådant som man hittar i trädgården eller i kylen – eller vad som säljs till bra pris i butik. Såsen däremot, den ska göras på jordnötssmör som bas. Man kan givetvis göra sitt eget jordnötssmör men to be honest, ain’t nobody got time for that på sommaren.
Jag gör min sås olika varje gång. Alltid jordnötssmör som bas såklart, du kan använda dig både av slätt smör eller med crunch. Ibland har jag i kokosmjölk, röd curry, schalottenlök och lime. Ibland gör jag den med tahini och svart vinäger. Det är inte så noga, men jag skickar såklart med ett gammalt favoritrecept på en god jordnötsdressing.
Protein
Traditionellt används tempeh eller tofu i en gado gado, även ägg är vanligt förekommande. Här har jag använt mig av grillade seitanspett som jag har marinerat i lime, vitlök och chili. De går att förbereda dagen innan utan problem. Jag tycker att de är goda att servera såväl kalla som ljumna och varma tillsammans med jordnötssåsen.
Gado gadosallad med grillade seitanspett
4-6 portioner
Grillade seitanspett med chili och ingefära
- 1 paket Edgy Veggie naturellt block à 400 g
- 1 msk rapsolja
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk honung
- 0,5 tsk chilipulver
- 2 tsk ljus soja
- 1/2 lime, saften
- 2 tsk riven eller finhackad ingefära
- svartpeppar
Jordnötsdressing
- 1 förpackning kokosmjölk à 400 g
- 1-2 tsk röd currypasta
- 1-2 tsk ljus soja, t ex Kikkoman
- 1 dl jordnötssmör
- 0,5 dl jordnötter
- 1/2 lime, saft
- Salt och peppar
Servering
- valfria grönsaker och rotfrukter t ex sallat, bönor, tomat, gurka, böngroddar, vitkål, spenat, broccoli, rädisor, potatis, picklad morot
- kokt ägg
- färska örter, t ex koriander
- lime och jalapeños
Grilla
Dela seitanblocket i grova bitar med händerna. Det blir bättre än om du delar med kniv, det blir godare att grilla när seitan har lite ojämna kanter. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg ner seitanbitarna. Låt stå och marinera länge, gärna minst 4 timmar om tid finns.
Trä upp de marinerade seitanbitarna på 4-6 grillspett. Tänk på att blötlägga spetten i förväg om du använder dig av träspett. Grilla seitanspetten tills de har fått fint med färg.
Jordnötssåsen
Lägg kokosmjölk, jordnötssmör, currypasta och soja i en kastrull och låt koka upp. Vänd i jordnötterna och mixa grovt. Var försiktig så att det inte stänker. Det får gärna vara kvar lite bitar. Alternativt kan du använda dig av crunchy jordnötssmör, så slipper du mixmomentet. Smaka av med lime, salt och peppar. Låt småputtra under omrörning tills såsen har tjocknat och har den konsistens du önskar.
Servering
Lägg upp grönsaker, ägg, rotfrukter och örter på ett stort fat. Lägg på seitanspetten och servera med jordnötssåsen vid sidan.