För några år sedan gjorde jag en intervju med Matan, en av grundarna bakom restaurangen Two Forks här i Malmö. Two Forks började som en lunchrestaurang som specialiserade sig på hummus – men idag har de också en helt stört bra kvällsservering sedan ungefär ett år tillbaka. Har du inte varit på Two Forks ännu är det dags, det är något av det absolut bästa den här staden har att erbjuda. Matan lärde mig grunderna i hur man gör perfekt hummus och sedan dess har jag övat och övat tills jag hittat ett sätt som passar mig bäst. Hummus är gott, nyttigt, mättande, billigt – och gott att servera både till vardags som till festligare tillfällen. Det viktigaste och svåraste är att få en riktigt fluffig och luftig hummus som dessutom smakar bra. Låt oss kika närmare på hur man går tillväga för att åstadkomma detta!

Dagens agenda
Att laga hummus är helt galet enkelt men det finns några grejer som man vill göra rätt. Därför kommer jag gå igenom samtliga moment här så att du får en bra överblick av viktiga saker att tänka på:
- Välj bra produkter
- Blötläggning
- Kokning
- Mixning
- Avslut
- Toppingar

Produkter
Du behöver inte så många produkter för att göra hummus, men du behöver två riktigt bra. Dessa är torkade kikärtor och tahini. Tahinin ska vara riktigt ljus och rinnig. Köp den gärna direkt från Two Forks om du bor i Malmö så stöttar du dem, samtidigt som du vet att du får ett riktigt bra märke. Vad gäller de torra kikärtor ska du ta en så färsk variant som möjligt. Det innebär att de ska ha ett utgångsdatum långt fram. Välj gärna en sorts kikärtor som är lite större i storleken, det ger en krämigare hummus.
För en batch hummus behövs:
- 1 paket torra kikärtor à 500 g
- lite mindre än 1/2 burk tahini à 800vg
- ca 0,5-1 dl olivolja
- citronsaft efter smak
- 1-2 tsk bikarbonat
- salt och svartpeppar
Blötläggning
Det första du gör när du ska laga hummus är att blötlägga kikärtorna enligt instruktionerna på paketet. Det är viktigt att ha en riktigt stor kastrull eftersom kikärtorna sväller upp under blötläggningstiden. En annan viktig grej är att ha i en tesked bikarbonat i vattnet. Det gör koktiden på ärtorna kortare har jag lärt mig, samtidigt som de hjälper till att bryta ner skalet.
Kokning
Efter blötläggning är det dags att koka dina ärtor. Här är det viktigt att använda en riktigt stor kastrull så att kikärtorna kan röra på sig i kastrullen, det gör att skalet lättare lossnar. Du får gärna ha i liiite bikarbonat här med, samt salt. Jag brukar börja med att skölja av de blötlagda kikärtorna och fylla på med nytt vatten samt bikarbonaten. Alltså vi pratar typ en halv tsk till ett helt paket kikärtor. När det börjar koka kommer det att skumma. Detta fiskar du upp och slänger. Fiska även upp skalet från kikärtorna allteftersom de flyter upp till ytan. För att få en så slät hummus som det bara går vill vi avlägsna så mycket skal som möjligt. Låt kikärtorna koka länge, de ska bli riktigt riktigt mjuka utan att bli mos. Låt kikärtorna rinna av, men spara lite av kokvattnet till senare. Hur lång tid det tar beror på, men i alla fall en timme.
Mixning
Slutligen är det dags att mixa ihop allt. Då behöver man en bra mixer eller matberedare. Jag har en Vitamix och visst, den kostar en hel del men jag älskar den. Obs att jag använder min mixer i princip varje dag, så för mig är den värd det. Mixa ihop kikärtorna med rikligt med tahini, citronsaft och lite av kokvattnet. Salt och peppar ska i också, men du behöver verkligen inte ha i fler smaksättare än så (skippa t ex gärna vitlöken och spiskummin). Till ett paket torra kikärtor à 500 g använder jag lite mindre än en halv burk tahini. Du ska även mixa i rätt mycket god olivolja här, det är det som är avgörande för att du ska få en slät och smidig konsistens. Kanske en deciliter något sådant? Mixa ner lite olja i taget tills du har en konsistens och smak som du gillar. Vill du ha den mer lös har du i mer olivolja eller kokvatten. Ibland har jag i några isbitar också. Det kan ta ett tag för att få den att bli riktigt smooth men bara fortsätt mixa.
Avslutning
Precis innan servering vispar jag upp hummusen med hjälp av en elvisp och lite varmt vatten. Jag upplever att den blir så mycket fluffigare då samtidigt som den blir lite varmare. Kall hummus är inte så gott att äta direkt ur skålen, om du frågar mig.

Toppingar
När du har din perfekta hummus klar är det dags att fixa med toppingarna. Här kan du välja fritt men vi vill gärna ha ett berg av örter, något krispigt, något salt och något syrligt. Ja, arbeta med olika konsistenser och smaker helt enkelt! Tacokonceptet!
- Mynta, koriander och/eller dill
- Dukkah (på t ex mandel/och eller pistage)
- Potatis med schalottenlök
- Svartkål/grönkål med citron
- Krutonger
- Olivolja
- Tomat och gurka med citronsaft och olivkrisp
SÅ! Det var det hela. Jag lovar, det är jätteenkelt men nu vet ni verkligen steg-för-steg hur man gör den perfekta varianten. Kan vi bestämma att om ni inte håller med mig om hur man lagar hummus så skriver ni inte att jag är dum i huvudet (jo, detta händer tyvärr) – utan istället ger tips om hur du skulle göra annorlunda? Vi vill ju ha en trevlig ton här på bloggen också!

Tack!!! Vi ska ha en sorts inför-bebisankomst-bjudning (babyskiva! Vill att det ska bli en grej ist för babyshower) hos oss och tänkte bjuda på hummus i mängder. Så gott och enkelt och många delar kan ju förberedas. Hur många hummustallrikar skulle du säga att en sats på 500 g torra kikärtor räcker till?
ja vad mysigt! perfekt med hummus till en sådan tillställning. Jag skulle säga 6-8 portioner om man serverar med toppingar och bröd.
Men åh tack! Ska testa å det snaraste! Hur länge ungefär håller sig hummus? Jag tänker att den borde väl ändå hålla ganska länge i kylen? (Standardfrasen annars i recept är ju alltid ”håller sig 2-3 dagar i kyl” har du tänkt på det? )
Hallå Marie! Om du inte pillar i den direkt med fingrarna borde den hålla minst en vecka. Jag har det rätt kallt i min kyl och vet ingenting som enbart håller 2-3 dagar, så det skriver man nog för safea lite gissar jag!