Förra veckan började med frost och avslutades med 17 (!) grader sol. Vi beslöt oss därför för att ha grillpremiär. Jag hade min bror med familj på besök och då blir vi ett gäng på närmare 10 personer så vi bestämde oss för att det fick bli en variant på cevapi. Ja, ni vet de där små korvbiffarna från Balkan som räcker till ett helt kompani.

Jag gjorde mina på vegetarisk formbar färs och serverade med det fluffigaste godaste pitabrödet som går att köpa i vanliga matbutiken. Jag har skrivit om dem förut, Somun heter det. Hittas i frysdisken så perfekt att alltid ha hemma. Därtill: vitost! Ska gärna vara en billig variant, den brukar vara riktigt riktigt krämig och mild i smaken. Tunt hyvlad schalottenlök ska man ha i brödet också. Och två såser! Traditionellt har man kajmak men jag har istället en vitlökskräm. Och en ajvar-ish, då jag har i blötlagt bröd också eftersom det gör såsen krämigare/godare i mitt tycke. Det går såklart finemang att köpa färdig också, om man inte pallar hålla på.

Cevapi i pita med vitlökskräm, vitost och ajvar-ish
6-8 personer
Cevapi
- 1 paket formbar färs à 850g, tinad
- 2 rivna vitlöksklyftor
- ca 2 msk valfri kryddblandning! jag hade i shawarmakrydda, men finns cevapikrydda att köpa också
- salt och peppar
Ajvar-ish
- 3 grillade paprikor utan skal (går att köpa på burk)
- 1 lantbrödsskiva, blötlagd
- 1 riven vitlöksklyfta
- 2-3 msk olja, oliv eller raps
- en nypa chiliflakes
- en liten nypa strösocker
- ev lite citronsaft eller vinäger
- salt och svartpeppar
Vitlökssås
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 dl majonnäs
- 1 riven vitlöksklyfta
- 2 tsk olivolja
- salt och peppar
Servering
- tunt skuren schalottenlök
- 1-2 paket vitost
- pitabröd, t ex Somunbröd
- citron
- ev persilja
Såhär gör du
Tänd grillen om du använder kol.
Blanda ingredienserna till cevapin och forma till små korvar, totalt 30 stycken.
Gör såserna. Blanda ihop ingredienserna till vitlökssåsen och låt stå kallt till servering. Ha inte i för mycket vitlök, smaken blir starkare ju längre tid den står.
Krama ur brödskivan till ajvar-ishen. Lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Mixa allt utom oljan. Ha i lite olja i en tunn stråle tills du har önskad konsistens. Jag vill gärna inte ha såsen för tjock när jag serverar den såhär i pitabröd. Smaka av med salt och peppar och ev lite citronsaft. Låt stå till servering.
Grilla cevapin tills den är riktigt gyllene. Ha på lite citronsaft och eventuellt lite hackad persilja.
Servera i fluffiga pitabröd med vitost, såserna och lök.
