Jag har på senare tid tänkt mycket på frukost. Eller närmare bestämt helgfrukost. Som tonåring tillbringade jag mycket tid hemma hos min bästa kompis och hennes mamma dukade alltid upp storslagna frukostar. Frallor, alla pålägg, grönsaker, ägg, smoothie, juice! Det var det mysigaste som fanns och jag tänkte ofta att precis sådär vill jag ha det som vuxen.
Nu blev det inte riktigt så, men jag arbetar på det. I helgen när Calle och August var iväg på fotboll bestämde jag mig för att laga cafébrunch till min dotter. Något med mycket smör (brynt smör!) var ledordet så då kändes hollandaise givet. Och äter man hollandaise till frukost då är det eggs florentine som gäller, det vet alla.
Och ingen orkar stå och göra hollandaise en söndagsmorgon. Tur då att det finns genvägar där man bara mixar ett helt ägg med citronsaft och brynt smör. Kan man kalla det för hollandaise då? Tveksamt. Men faktum är att det smakar hollandaise och det är det viktigaste.
Men nu: receptet!
Eggs Florentine med brynt smörhollandaise
2 portioner
- 2 skivor surdegsbröd, detta är min favorit
- 2 löskokta ägg (6 minuter!)
- 100 g spenat
Brynt smörhollandaise-ish
- 1 ägg
- 150 g smör
- 1 msk citronsaft
Fänkålssallad
- 1/2 fänkål
- 3 msk riven parmesanost
- 2 msk citronsaft
- dill
Sådär gör du
Bryn smöret till såsen och häll över det i en kanna. Låt svalna en aning. Lägg ägget i en hög bunke och börja mixa med en stavmixer. Ha i lite av det brynta smöret åt gången under konstant vispning. Smaka av med citronsaft, salt brukar sällan behövas.
Stek spenaten i samma kastrull som du har brynt smöret i. Spenaten ska bara snabbt mjukna, därefter kan du salta och peppra lite.
Grilla eller rosta brödet. Lägg på varsin tallrik. Toppa med den stekta spenaten samt halverat löskokt ägg.
Hyvla fänkålen tunt och smaksätt med riven ost, dill och citronsaft.
Toppa äggen med rikligt med hollandaise och avsluta med att lägga på lite av fänkålssalladen.
För fler recept på frukosträtter:
Turkiska ägg med brynt chilismör och dill