Varje gång våren kommer känns det som att det var evigheter sedan jag åt grönsaker. Det är givetvis min hjärna som överdriver men saken är den att man är så… trött på att äta rotfrukter vid det här laget. Herregud vad man längtar efter primörer, bär, tomater och sparris nu. Och då är det en himla tur att ramslöken kommer så här tidigt! En liten förnimmelse om allt det härliga som vi har framför oss.
Min pestosoppa
Ramslök är ju gott att ha i mycket. Dock tycker jag att smaken kan ta över lite, så man vill helst inte överdriva konsumtionen. En matsked pesto i en buljongig soppa är helt perfekt. En traditionell soppa som ska toppas med lite pesto är en så kallad soupe au pistou. Det är en rätt från provence som lagas på späda grönsaker – och ja, pesto eller pistou som det kallas på franska (och då serveras utan nötter, men det pratar vi mer om en annan gång).
Jag gillar att göra min variant lite mer klassiskt svensk och tar inspiration från ängamaten. Basen består då av potatis, morötter och rikligt med purjo samt zucchini som får fräsas och kokas i buljong. Sedan har man i en skvätt vispgrädde och massvis av citronsaft. Sedan är det klart! En av de enklaste grönsakssopporna som finns. Du kan egentligen göra den på vilka rotfrukter och grönsaker som helst – men skippa inte purjolöken! Den är viktigast.
Pesto på allt
Ramslöken har nu tittat upp hos oss här på Djupadal och häromdagen var jag och plockade på mig några nävar. Äntligen något som smakar vår och inte vinter. Och vad gjorde jag på min ramslök då? Det blev pesto. Pesto kan man ju verkligen göra på allt, man följer bara modellen:
- Något grönt. Det behöver verkligen inte vara basilika utan kan vara ruccola, morotsblast, ramslök och dill. Men även saker som inte är gröna – kantareller, rostad pumpa, soltorkade eller ugnstorkade tomater. Ja, det blir väl inte en regelrätt pesto då längre men nu går vi efter modellen och det blir hur gott och bra som helst. Dillpesto, kantarellpesto, pumpapesto, tomatpesto! Gott!
- Ost. Till vår gröna bas tillsätter vi sedan någon slags ost. Parmesan, västerbottensost, comté? Ja, vad som helst funkar egentligen men jag tycker personligen att de lagrade varianterna blir godast. Kör på det som du redan har hemma!
- Nötter. Därefter är det dags att ha i någon typ av nöt som bidrar till textur och smak. Pinjenötter är ju klassikern men du kan ha i salta mandlar, cashewnötter, hasselnötter, solroskärnor. Eller varför inte pistage?
- Smaksättare. Därefter kommer vi till smaksättare. Salt och peppar är gott såklart! Man kan även ha i citronsaft eller citronzest. Lite chili? Ja, du avgör själv! Tänk på det som en lek, det är inte så noga.
- Olja. Det sista momentet är olja. Här kan du antingen ta olivolja eller rapsolja.
Ramslökspesto med salta mandlar
Sådär! Då är det dags att mixa ihop allt i en matberedare eller med en stavmixer. Hur gör jag min ramslökspesto då? Jo, jag tar en näve ramslök som jag sköljer av noga innan jag mixar ihop den med en liten näve rostade salta mandlar, en näve parmesanost, citronsaft och rapsolja. Hur mycket du tar av allt är inte så noga. Är det för tjock konsistens? I med mer olja. Är den för tunn? I med mer mandel! Höfta lite så blir det roligare!
Pestosoppa med primörer, citron och ramslök
3-4 portioner
- 8 små delikatesspotatisar
- 3 små morötter
- 1/3 purjolök
- 1/2 liten zucchini
- 1 citron
- buljong
- 2,5 dl vispgrädde eller annan grädde
- salt och svartpeppar
- olja
Ramslökspesto med salta mandlar
- 1 liten näve ramslök
- 1-1,5 dl riven parmesan
- 0,5-1 dl rostad salt mandel
- raps- eller olivolja
- 1-2 tsk citronsaft
Dela potatisen och morötterna i mindre munsbitar. Dela även zucchinin i mindre bitar. Strimla purjolöken fint. Stek allt i en gjutjärnsgryta i olja tills det börjat mjukna. Ha på vatten så att det täcker allt. Ha i valfri buljong. Låt småputtra tills grönsakerna mjuknat och ha därefter i grädde och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.
Mixa ihop ingredienserna till peston.
Servera soppan med en stor sked ramslökspesto och eventuellt grillat surdegsbröd vid sidan.
Mmmm. Det här är så gott! Har redan lagat två ggr på en vecka (man måste ju använda de överblivna halva grönsakerna)
Ååh, vad glad jag blir!!