Sedan barnen var små har vi alltid gjort överdådiga tårtor på deras födelsedagar. En tårta ska, om du frågar mig, vara lite absurd. Inte snygg, den ska vara kul. Och god! Och i år gjorde jag den bästa tårtan hittills. En seg brownie med brynt smör i botten som toppas med glass för att slutligen bakas in i maräng. Ja, ni fattar? Enkel är den dessutom!
Länge leve Viennetta!
Jag förmodar att alla här redan är bekanta med den underbara glassen Viennetta. Den absolut främsta lyxen när vi var barn på 90-talet. Vaniljglass + krispig choklad mmm. Jag vet inte om den slutade produceras ett tag, men helt plötsligt ser jag den överallt igen. Vi har alltid (!) minst 3 paket i frysen. Den perfekta fikan när man får oväntade gäster. Och det sjukaste? Ett paket Viennetta kostar… 23 kronor. 23! Den går att köpa lite varstans nuförtiden men Ica och Coop är säkra kort.
Brynt smör-brownie i brödform
För att göra denna fantastiska tårta börja man med att baka en brownie i brödform. Brödform av den enkla anledningen att den har samma format och storlek som en Viennetta. Det viktigaste är sedan att man hinner frysa browniebotten. Då blir den riktigt steg och chokladig – samtidigt som att Viennettan inte börjar smälta när den läggs ovanpå. Originalreceptet på kakan (med några små justeringar!) kommer ursprungligen från Fridas Bakblogg. Stort tack för det! <3
Att göra maräng
Det sista momenten är att göra marängen. Den kladdar vi på precis innan servering. Jag gör en ”vanlig” maräng – alltså jag håller inte på och vattenbadar och sådant för det pallar jag inte. Men det går såklart bra det med om man vill. Vi har som sagt på marängen på glassen precis innan servering innan vi bränner av den runtomkring med en sådan brännpistol som man har till crème brulée ni vet? Ja, nu kör vi!
Glasstårta med brownie och bränd maräng
- 1 Viennetta (eller annan glass, men helst inte!)
Brownie med brynt smör
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 dl muscovadosocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0.5 dl kakao
- 2 dl vetemjöl
- en nypa flingsalt
Maräng
- 3 äggvitor
- 1,5 dl strösocker
- lite citronsaft
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att göra brownien. Bryn smöret under vispning. Låt det svalna en aning och blanda sedan ihop det med övriga ingredienser. Klä en brödform (som är lika stor som Viennettan) med bakplåtspapper. Det blir lättare att forma om du först knycklar ihop det innan du kör ner det i formen.
Häll i chokladsmeten och låt den sedan gräddas i mitten av ugnen 14-15 minuter. Låt svalna och kör sedan in den i frysen.
Låt stå där i minst en timme och gör sedan marängen kort innan servering. Vispa ihop socker med äggvita och lite citronsaft tills det går att vända upp och ned på bunken – ja, som man gör en maräng helt enkelt.
Lägg Viennettan ovanpå brownien och skär eventuellt bort om det finns för mycket kakkant. Bred på marängen så att den täcker glassen ordentligt.
Bränn marängen med en brännpistol. Servera genast! Nom nom!
Viennetta är SÅ mycket barndom!! Brukade få det hemma hos min farmor, och hon serverade den med en sås som jag tror att hon gjorde genom att mixa frysta jordgubbar och florsocker. Känner att jag måste försöka återskapa det igen asap. Och även ge mig på denna fantastiska glasstårta!!
Jag har ju alltid varit nostalgiskt lagd men det blir bara värre och värre med åren i takt med att barnen blir större. Det finns så mycket som jag vill visa dem! Och den där såsen måste jag prova, den lät underbar!