Ni vet ju redan att jag älskar sallad utan sallat och helst äter mina sallader på en bädd av krämig sås. Hummus! Linsröror! Ostkräm! Yoghurt! Allt är gott att bottna ett fat med för att därefter toppa med valfri grönsak + något krisp.
Här kommer ett tips på en sådan sallad att spara till sommaren. Ja, jag är egentligen galen som äter zucchini nu i april när jag vet att jag om någon månad kommer stoppa mina gästers fickor fulla av zucchinisar eftersom odlingen fullkomligt överöser mig.
Fetaostkräm?
Ett recept krävs egentligen inte men jag tänkte ge några enkla tips på hur du får din fetaostkräm riktigt slät. Den blir ju lätt lite grynig när man bara vispar ihop den med t ex crème fraiche eller yoghurt. För att komma runt det kan man antingen använda sig av vitost/salladsost. Den är liksom krämig i sig själv redan så den blir perfekt mjuk och slät när man mixar ihop den. Ett annat tips är att ugnsbaka fetaosten lite snabbt bara så att den mjuknar. Då blir den bättre när man mixar/vispar ihop den. Sådär! Bra tips att ta med er till i sommar när man äter fetaostkräm till var och varannan måltid.
Fetaostkräm med zucchini, fänkål och pistage
- 1 paket fetaost eller salladsost/vitost
- 2 msk crème fraiche eller rysk yoghurt
- 1 zucchini
- 1/2 fänkål
- citronsaft
- saltrostade pistagenötter
- salt och svartpeppar
- olivolja
Om du använder dig av fetaost, börja med att låta den rosta några minuter i ugnen så att den mjuknar. Mixa sedan ihop osten med lite crème fraiche eller yoghurt. Bred ut på ett stort fat.
Hyvla zucchinin tunt med en potatisskalare eller mandolin. Hyvla även fänkålen riktigt tunt. Lägg i en skål och ha på citronsaft, salt och olivolja. Låt stå och marinera ca 5 minuter och lägg därefter över det på fetaostkrämen. Toppa med en näve salta pistagenötter och svartpeppar. Klart!
För fler enkla recepttips, följ mig på Tuvessonskan.