Vi ägnade helgen åt vår lilla radhusträdgård. Drog upp plattor där det ska läggas grus och planterade en liten skuggrabatt. Städade och började så smått flytta ut plantor som vi har drivit upp under vintern och våren. Och så kom Karin och min syster Lina med familj på besök – och det så jag har drömt om huslivet de senaste åren. Massa folk, massa trädgårdsarbete!

Mat lagades också! I mängder! Ett exempel på sådan mat var denna grillade surdegsmacka som toppades med en äggsallad. Ja, äggsallad är ett sjukt fult ord men det är ju vad det är så… Mackor med äggsallad är i alla fall en ikonisk rätt som har funnit med i brittiska kokböcker sedan 1800-talet. Oerhört gott och enkelt – perfekt till picknick och smörgåstårtor. Och det är ju egentligen bara kokt ägg som blandas med majonnäs och eventuella smaksättare. Går att variera i en oändlighet med andra ord.
Denna helg ville jag hotta upp äggsalladen en aning och tänkte att gochujang borde ju vara sjukt gott? Sagt och gjort. Majonnäs blandades med gochujang, limesaft, salladslök, lite jalapeños och kokt ägg. Sedan serverade jag den lilla salladen på rostat surdegsbröd och toppade med sesamfrön och lite koriander. Mmm, en perfekt macka! Kallar den för en koreansk-ish äggsallad!

Koreansk äggsallad med gochujang och salladslök
- 5 kokta ägg
- 0,5-1 dl majonnäs
- 1-2 msk gochujang
- 2 salladslökar, hackade
- en liten skvätt limesaft
- 1/2 finhackad jalapeño
- 1-2 msk sesamfrön
- ev koriander
- svartpeppar
Blanda majonnäs med gochujang, limesaft, jalapeño, salladslök och lite svartpeppar. Hacka äggen i mindre bitar och blanda med majonnäsen. Reglera majonnäsmängd efter smak. Bredd ut på rostat surdegsbröd och toppa med sesamfrön, koriander och lite extra limesaft. Nom nom!
