Tisdag! Det betyder att det är dags för en ny veckans babe här på bloggen. Förra veckan pratade vi om miso. Idag ska vi prata om en annan ypperlig smaksättare, nämligen gochujang. Tidigare har jag gjort något liknande upplägg med krispig chiliolja och dess oändliga användningsområden. Ja, jag tycker det är så fint att sätta samman dessa inlägg tillsammans med er och att ha er som medskapare av denna lilla onlineplats. Matcommunity at its best!
Vad är gochujang?
Jag har denna vecka utsett gochujang till veckans babe. En smaksättare som jag alltid har hemma i kylen. Jag kan inte med säkerhet säga första gången jag kom i kontakt med gochujang men jag tror att det var i samband med att jag skulle laga smöriga kimchinudlar för några år sedan. Jag har garanterat käkat det på krogen förut – men det här var alltså första gången jag köpte hem ett paket själv. Därefter var jag mer eller mindre fast.
Men vad är gochujang då? Jo, det ska jag berätta för dig. Gochujang är en mycket vanlig och populär ingrediens i det koreanska köket. Gochujang är en tjock och lite seg chilipasta som består av fermenterade sojabönor, chili och sticky rice. Till konsistensen är den rätt lik miso skulle jag säga. Smakmässigt är den söt och stark på samma gång. Tillskillnad från andra chilisåser som t ex sriracha eller Valentina ska du inte ha den som topping till dina rätter – utan denna paste ska du använda i din matlagning.
Idag går det att hitta gochujang i de flesta lite större matbutiker, samt i nätbutiken som t ex Mathem.
Vad är det som gör gochujang så bra?
För det första ger gochujang en underbar umamiboost till dina rätter. Det ger en sötstark kick som passar till så sanslöst mycket. Det ger en fin hetta utan att bli för starkt. Bidrar med sälta! Och dessutom kan du alltid ha ett paket hemma i kylen, det håller i en evighet!
Gochujangs användningsområden
Själv använder jag framförallt gochujang till 3 saker. I första hand i mina smöriga kimchinudlar, såklart. Sen i gochujangmajonnäs. Det är en fantastiskt god och enkel dipp. Slutligen har jag det gärna i min krämiga kålsallad; med rödkål, majonnäs, sesamolja, soja och gochujang.
Här kommer era era samlade gochujangtips och era bästa recept på hur ni gillar att använda den underbara smaksättaren.
- Att blanda med majonnäs till en gochujangmajonnäs
- Smöriga kimchinudlar
- Ssamsås med lite majonnäs i
- Rice cakes
- Sås till bibimbap
- Kimchi fried rice
- Att rosta pumpa i
- Crunchy fried tofu i gochujang glaze. Äts med ris, pickles och såser i salladsblad
- Friterade dumplings i korean fried chicken-sås
- Gochujang sweet potato mac and cheese
- Brynt smör + gochujang + nudlar = perfekt enkel mat
- Korean fried cauliflower
- Aubergine i gochujang
- Blomkålsnuggets i gochujangsås = späd gochujang med vatten, olja, lime, soja och sesamolja. Ät i bröd med riven morot, limesås och hackade cashewnötter.
- Kimchiplättar
- I toast eller som pålägg på mackan (särskilt gott till lagrad herrgårdsost)
- Friterad blomkål dränkt i gochujangmajonnäs
- Korean taco med gochujangmarinerad tofu
- Ssam Dak Bulgogi
- Coleslaw med gochujang, majonnäs och soja
- Koka äggnudlar, blanda med olja, sesamolja, salt, gochujang, salladslök och sesam
- Tips: som smaksättning i rätter som barn ska äta där man vill ha lite hetta utan att det blir för starkt
- Gochujangköttbullar (t ex i formbar färs)
- Ottolenghis potato and gochujang braised eggs
- Dressing: soja, sesamolja, risvinäger, brunt socker
- Marinera valfria grönsaker, stek eller woka och servera med ris i salladsblad
[…] det kännas lite som en tradition va? Tidigare veckor har jag tipsat om två smaksättare, miso och gochujang. Denna vecka bryter jag trenden och tipsar istället om en av mina absoluta favoritprodukter: […]
[…] Veckans babe #2: Gochujang […]
[…] Veckans babe #2: Gochujang […]
Hjälp mig! Jag har köpt ingredienserna till en röra el vad de nu var men nu hittar jag inte receptet!
Go-chu-jang, tamari sot sauté, paprikapulver, sesamfrön samt atlanthavssalt är de jag köpt.
Kan du hjälpa mig vad jag ska göra?
Tack på förhand! / Lotta
Åh, det där är nog inte mitt recept. Känner inte igen!