Idag ska ni få ett tips på en riktigt bra matlåderätt som jag gjorde till ett jobb för Vegomagasinet för en himlans massa år sedan. Under en period var jag helt besatt av quinoa och stoppade det i allt. Det är ju en väldigt bra basprodukt att alltid ha hemma – och det går att göra många goda grejer med den. Men hur mycket quinoa man än använder tycker jag ändå att man alltid lyckas ha ett halvt paket hemma i skafferiet som väntar på att få bli tillagat. Och vad gör man då?
Två av de godaste sakerna som man kan göra på quinoa är mina ugnsbakade zucchinibiffar med fetaost och soltorkad tomat. Och grytlasagnen med getost, såklart! Men denna quinoachili med creme fraiche och tortillachips, den är inte helt fel den heller.
Quinoachili med tortillachips
-
1 gul lök, finhackad
-
3 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 spetspaprika, grovhackad
-
1/2-1 jalapeño, finhackad
-
1 tsk paprikapulver
-
2 tsk mald spiskummin
-
1/2 tsk chipotlepulver
-
2 msk tomatpuré
-
1 burk konserverade körsbärstomater à 400 g
-
1 burk/tetra passerade tomater à 400 g
-
2-3 dl kallt vatten
-
1 grönsaksbuljongtärning
-
1 burk/tetra kokta svarta bönor à 400 g svarta bönor
-
0,75 dl torr valfri quinoa
-
1/2-1 st lime, saften
- rapsolja till stekning
-
salt och svartpeppar
Topping
-
färsk koriander, finhackad
-
crème fraiche eller gräddfil
-
naturella tortillachips
Såhär gör du
Stek lök, vitlök, paprika och jalapeno i olja i en gryta tills det mjuknat.
Tillsätt torra kryddor samt tomatpuré och låt det steka med 1-2 minuter under omrörning.
Vänd i tomater, vatten, buljongtärning, quinoan samt de kokta bönorna. Låt småputtra ca 30 minuter. Fyll på med vatten om du tycker att det behövs. Rör om då och då och smaksätt sedan med limesaft, salt och peppar efter smak.
Servera chilin med koriander, en klick crème fraiche, tortillachips och kanske en extra liten limeklyfta. Nom nom

