En av de vanligaste frågorna jag får som matinspiratör den här tiden på året är: vad ska jag göra med all zucchini? En himla bra fråga eftersom zucchini är i säsong och 1. Säljs billigt i butik och 2. Ofta är en enkel sak att odla vilket gör att många har sina trädgårdar fyllda av denna underbara grönsak.
Och då är mitt svar allt som oftast att man ska göra mina zucchini- och quinoabiffar från Plåtmat. Varför? Jo, för att de 1. Görs på plåt så man kan göra riktigt många på en och samma gång och 2. De går galant att frysa! Sen har du en bra matlådebas hela hösten. Toppen!
Jag serverar gärna mina biffar i pitabröd med fänkålstzatziki men de går fint att servera med rostad potatis och fetakräm, med potatisgratäng eller potatissallad. Ja, de passar bra med det mesta! Receptet kommer som sagt från min bok Plåtmat som fyller 4 år nu i augusti! 4 år! Har du inte ännu boken kan du köpa den på Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln som några exempel. Här kan du läsa mer om den.
Zucchini- och quinoabiffar med fetaost och soltorkade tomater
Fänkålstzatziki
Servering
valfria grönsaker, t ex tomat och rödlök
valfria gröna blad
valfria örter, t ex persilja och/eller basilika
bröd, t ex pitabröd
citron i klyftor
Såhär gör du
Börja med att sätta ugnen på 200 grader, gärna varmluft.
Blanda den kokta quinoan med zucchini, ägg, soltorkade tomater, fetaost, vitlök, basilika samt salt och peppar. Ha i lite ströbröd i taget tills du har en formbar smet. Låt smeten vila i kylen ca 15 minuter. Gör under tiden. iordning såsen.
Gör tzatziki genom att först låta den tunt hyvlade fänkålen få stå och dra i citronjuice och salt tills den börjat mjukna. Krama fänkålen mjuk efter ca 10 minuter och blanda den därefter med övriga ingredienser.
Forma biffarna av smeten och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Om smeten är för kladdig, ha i mer ströbröd. Ta lite vatten på händerna så blir smeten enklare att forma. Du väljer själv hur stora biffar du vill göra. Placera plåten i mitten av ugnen och låt rosta ca 20 minuter tills biffarna har blivit genomstekta och fått fin färg.
Servera dina biffar med valfria grönsaker, örter, citron samt bröd och tzatzikin. Det går fint att frysa in biffarna!
De här biffarna är helt fantastiska! Smidiga att göra, perfekta att frysa in och väldigt goda!
Åh, det var fint att läsa. Tack!
Vad rekommenderar du istället för ägg om man vill göra biffarna behandla? Plåtmat är en av våra absoluta favoritkokböcker, så otroligt bra o god mat och enkel att laga!
Veganska
Hej Petra! Just de här biffarna har jag aldrig provat att göra utan mejerier/ägg. Jag tror dock att det borde gå att använda sig att ett gammalt hederligt “chiaägg”, dvs chiafrön som får svälla ihop med vatten. Annars kanske kikärtsmjöl hade funkat. Äsch, jag har faktiskt inget bra svar! Jag måste provlaga själv först!
Tack för ditt svar! Jag tänkte liknande och det är ju bara att testa 🙂