På söndag fyller min man år. Då ska vi bjuda in till kräftskiva och därför håller jag på att rensa ut kylen, frysen och skafferiet så att vi ska få plats med allt. Och så fick Calle ett stort gäng matlådor till jobbet som en bonus.
Först ut i min rensa-köket-bonanza är denna lasagne som man gör i gryta. Den kräver därmed väldigt lite disk, är relativt snabblagad och helt enkelt en väldigt bra vardagsrätt. Lite ovanlig fyllning har den också med quinoa och grönkål som bas. Min svägerska lagade det till oss när vi var i Sälen tillsammans i vintras och jag har flera gånger tänkt att jag borde göra något liknande här hemma någon gång.
Sagt och gjort! Här har vi min lasagne i gryta med grönkål och quinoa som toppas med en enkel ostkräm. Servera den gärna med en god sallad vid sidan, t ex en tomatsallad med lök och vinäger eller en grönsallad med fetaost.
OCH! Ett litet tips. Visste du att det finns svensk quinoa? Jo, vi odlar faktiskt quinoa i Sverige, så köp gärna den. Det finns bl a på lösvikt på Gram här i Malmö. Men även här på Mathem (annonslänk). Jag vet att jag tjatar om det men köp så mycket svenskt ni bara kan!
Lasagne i gryta med grönkål och quinoa
- 2 dl valfri quinoa, sköljd och avrunnen
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 msk tomatpuré
- 2 burkar valfria konserverade tomater à 400, t ex hela tomater
- 1 buljongtärning, t ex grönsaksbuljong
- 1 tsk valfri vinäger, t ex sherryvinäger
- 0,5 tsk chiliflakes
- 1 msk torkade franska örter, alternativt torkad timjan
- salt och peppar
- 1 påse à 450 g fryst grönkål (tinad)
- 8 lasagneplattor
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl god lagrad ost, t ex prästost
- riven parmesan
Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet i saltat vatten. Sila av vattnet.
Stek lök och vitlök mjukt i olja i en gjutjärnsgryta som tål ugn. Ha i tomatpuré och stek ca 2 min under omrörning. Ha i tomaten samt 2 dl vatten. Ha i en buljongtärning samt salt, peppar, chiliflakes, franska örter och vinäger. Låt puttra ca 10 minuter utan lock.
Ha i den kokta quinoan samt grönkål. Tryck ner brutna lasagneplattor direkt i såsen.
Blanda crème fraiche med 2 dl riven ost. Toppa lasagnen i ett jämt lager. Riv över extra ost.
Placera grytan i mitten av ugnen utan lock och låt gratinera ca 30 minuter tills den fått fin färg.
Låt svalna en aning och servera med en god sallad. Riv över extra ost vid servering.