Idag ska vi prata stroganoff! Folkhemsklassikern! Vardagsräddaren! Svenskens femte mest lagade maträtt! Som jag har fuckat upp totalt genom att skippa korven och istället ha i rostad sötpotatis och linser. Jag menar, varför inte?
Jag älskar ju att ta ett basrecept och sedan byta ut huvudproteinet. Det är ett kul och kreativt sätt att prova nytt på. Tidigare har jag t ex bjudit på recept på svampstroganoff med svarta bönor och halloumistroganoff, två riktiga favoritrecept om man kollar till statistiken här på bloggen. Och här kommer nu en riktig lågkonjuktursvariant: sötpotatis-stroganoffen med röda linser! Enkel och billig, mycket smak och perfekt att ha i matlådan. Recept? Kommer här:

Stroganoff med rostad sötpotatis och röda linser
-
1 medelstor sötpotatis
-
1 gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 stor morot, skalad och grovriven
-
1 tsk paprikapulver
-
2-3 msk tomatpuré
-
1 burk konserverade körsbärstomater à 400g
-
1 burk passerade tomater à 400g
-
1 dl röda torra linser
-
1 grönsaksbuljongtärning
-
2 tsk dijonsenap
-
2 dl kallt vatten
-
1,5-2 dl valfri grädde, t ex vispgrädde
- lite citronsaft
-
salt och svartpeppar
-
rapsolja, till stekning
Toppingar
-
4 portioner kokt jasmin- eller havreris
-
cornichoner
-
färsk persilja, finhackad
Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sötpotatisen och dela den i små bitar. Lägg på en plåt, ringla över olja, salta och peppra. Låt rosta i mitten av ugnen ca 20-30 minuter tills sötpotatisen har blivit mjuk och fått lite färg.
Stek lök, vitlök och morot mjukt i olja i en gryta tills det mjuknat. Tillsätt tomatpuré och kryddor och låt steka ytterligare 1-2 minuter under omrörning. Vänd i tomaterna och krossa dem försiktigt med en träslev.
Skölj av linserna och tillsätt dem i grytan. Ha i dijonsenap, vatten och buljong. Låt småkoka ca 15 minuter tills linserna mjuknat.
Vänd i den rostade sötpotatisen samt grädden. Låt koka upp och smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
Servera din stroganoff med kokt ris. Toppa med finhackade cornichoner och persilja vid servering.
