Som ni vet har jag ägnat de senaste månaderna åt att leta reda på alla gamla recept som jag har tagit fram genom åren – med målet att publicera dem här på bloggen. Ja, men jag gillar tanken på att ha allt samlat på en och samma plats.
Och idag ska vi prata husmanskost! Vanlig, enkel vardagsmat som man aldrig kan få nog av. En stroganoff! Med svamp och svarta bönor istället för den traditionsenliga korven. Jag lagar ofta en stroganoffbas, sen huttar jag i lite sådant jag hittar hemma. Rostad pumpa? En pumpa stroganoff! Linser? En linsstroganoff! Eller varför inte en bön- och mozarellastroganoff? Det är den bästa typen av vardagsrecept tycker jag. Där man har en grundidé men som man kan variera efter säsong och smak. Detta recept är en vardagsfavorit som jag tog fram till min andra kokbok Käka Grönt! Ett bra tips om man behöver en skjuts i vardagsmatlagningen.

Svamp stroganoff med svarta bönor och persilja
4 portioner
- 250 g champinjoner, i kvartar eller skivor
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk torkad timjan
- 2-3 dl crème fraiche
- 2 tsk dijonsenap eller grovkornig senap
- 2 tsk japansk soja
- 1 paket kokta svarta bönor, avsköljda och avrunna
- olja eller smör till stekning
- salt och svartpeppar
Servering
- persilja, finhackad
- ris, gryn eller kokt potatis
- ev. pickles t ex vildgurka eller cornichoner
- Stek svamp, lök och vitlök i olja eller smör tills mjukt. Tillsätt tomatpuré och timjan och stek med någon minut.
- Vänd ner crème fraiche, senap och soja och låt småputtra på låg värme ca 10 min. Tillsätt bönorna. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa med persilja samt pickles och servera med ris, gryn eller potatis.