Smördegspizza

I år skippar vi den traditionella pajen och kör på påsk-pizza istället. Jag försöker oftast ta genvägar i köket och vill att saker och ting ska gå så fort och smidigt (helst även så diskfritt) som möjligt och då funkar detta recept alldeles ypperligt.

I det här superenkla receptet slipper du både baka och göra tomatsås. Det enda du behöver göra är att köpa färdig smördeg i frysdisken och hacka upp massa goda grejer som du gillar att toppa din pizza med.

Idag har jag lagat två favoritversioner; den första som en caprese med mozzarella, ugnsbakad tomat, basilika, pinjenötter, smulad fetaost, bladspenat och hyvlad grana padano. Ja, jag överdriver alltid med osten.

Den andra pizzan har mozzarella i botten, citrondressad kronärtskocka, rädisor, basilika och en kaprissås. Såsen gör du genom att stavmixa kapris med crème fraiche och that’s it.

Såhär gör du (grundrecept smördegspizza): 

  • Börja med att lägga ut de frysta smördegsplattorna på ett bakplåtspapper och låt dem tina.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Riv mozzarella, du behöver ungefär 0,5 paket mozzarella per smördegsark. Hacka och skiva upp de grönsaker du vill ha på din pizza. Prova experimentera och ta det du gillar!
  • Platta ut smördegsplattorna lite med fingrarna och lägg sedan ett tunt lager riven mozzarella i mitten av plattorna. Pensla kanterna med lite olivolja om du har tid men det går bra utan annars också. Lägg eventuellt på skivad tomat nu också om du vill ha det på din pizza.
  • Kör in plåten med smördegspizzorna i mitten av ugnen och ta ut efter 20 minuter när pizzan har rest sig och har fått fin färg.
  • Toppa med grönsaker, ost och sås efter dina önskemål.
  • Dela pizzan i bitar och ställ fram mitt på bordet och låt alla moffa i sig bäst dem vill!

Om ni ska servera pizzan som en av många rätter på buffé och har mycket att förbereda går det bra att ta ut pizzorna ut ugnen, låta dem svalna och sedan vänta med att toppa dem med grönsaker och sås fram tills att dem ska serveras. För den som vill ha ytterligare tips på bra pizzatoppings rekommenderar jag er att kika in på Insta-hashtagen #52veganpizzor där @veganmage har lagat heeeelt fantastiskt inspirerande pizzor!

5 kommentarer Lägg till

  1. anniemansson skriver:

    Genialt detta! Ska verkligen testa 😀

Kommentera