Gravokado

Vad får du om du kombinerar ingredienserna i en gravning med avokado? Gravokado! Egentligen betyder gravning att gräva ner fisk för att få den att surna, vilket jag alltså inte gör med avokadon i det här fallet utan det är såklart de olika smakbärarna jag vill åt.

I det här receptet får ni prova på en vegetarisk variant på den klassiska gravlaxen. Sjävklart går det inte att efterlikna fisken exakt – men de smakbärare som finns i gravlaxen; det vill säga det feta från fisken tillsammans med salt, socker och dill går alldeles utmärkt att göra med avokadon som huvudroll. Godast gör den sig på mackan tillsammans med en dillcrème eller pepparrotscrème och lite kapris.

Det är även ett bra frukosttips till vem som än gillar att äta avokado på sin frukostmacka och vill prova en ny smaksättning – eller kanske den gravida som saknar smaken från gravlaxen? Avokado är oavsett anledning ALLTID en bra idé!

12677366_855072327948334_401403703_n

Ingredienser 2 personer

1 avokado

1/2 citron

1 knippe dill

1/3 liten burk kapris (ha på så mycket du gillar!)

Salt, vitpeppar/eller svartpeppar & socker

 

Så här gör du:

 • Börja med att dela avokadon på mitten och ta bort skalet och kärnan.
 • Hyvla avokadon i tunna skivor med hjälp av en potatisskalare och lägg på ett fat.
 • Ha på hackad dill, citronsaft, salt, socker och peppar. Receptet kräver en del salt för att få fram de rätta smakerna, men prova dig själv fram och se efter vad du tycker smakar bäst.
 • Avsluta med att ha på en liten näve kapris.

Servera på en skiva surdegsbröd med en god krämig spread till och en extra skiva citron.

 

9 kommentarer Lägg till

 1. bakbokmat skriver:

  Vilken fin och inspirerande blogg du har!

  1. juliatuvesson skriver:

   Tack snälla! 🙂

 2. erik skriver:

  Hej! Ska avokadon ligga i marinaden ett tag, eller riskerar den då att bli brun och/eller tappar textur? Tack för recept!

  1. Jag brukar laga den precis innan servering, jag tror den blir bäst så. Jag upplever inte att avokadon suger upp smakerna, utan citronen lägger sig liksom runt den så tror inte det blir bättre om den ligger i marinaden länge. ☺️

   1. erik skriver:

    Tusen tack!! 🙂

Kommentera