Sesampanerade jordnötsbiffar med nudelsallad

Jag har sagt det förut. Men jag tänker ändå säga det igen: glöm aldrig att det går att göra veggiebiffar på vad som helst! Det är liksom världens bästa vardagslifehack. Riv någon grönsak, blanda med ströbröd, ägg/chiaägg och valfri smaksättning så har du middag. Så himla smart, eller hur?

Min favorit att ha i vegobiffar är utan tvekan morot. De ger ett bra tuggmotstånd, har en nice konsistens och är lätta att variera eftersom de passar så bra ihop med typ allt. Riven morot är också väldigt lätt att arbeta med eftersom den inte innehåller en massa vätska som behöver släppa innan den blandas med de övriga ingredienserna.

Förutom att vara goda är morötter även billiga, odlas året om och har lång hållbarhet. Nyttiga är de också för den som gillar sånt! I detta recept har jag kombinerat moroten med jordnötssmör och harissa. Harissa är en slags tunisisk chilipasta som går att köpa i lite större matbutiker. Om du inte hittar harissa går det lika bra att ersätta den med lite vanlig färsk chili – men uteslut den inte. Hettan behövs för att bryta av sötman i biffarna.

Dagens tips som även riktar sig till mig själv: om du väljer att steka biffarna (som jag gjorde) – se till att temperaturen på plattan inte är för hög. Då finns det en risk att sesamfröna bränns, ramlar av och förstör allt. Det går även bra att tillaga biffarna i ugnen, vilket jag dock aldrig gör eftersom jag av någon anledning gillar att steka saker alternativt redan har ugnen full av potatis. Men om du vill göra det, lägg biffarna på en bakplåtspapperklädd plåt och sätt in i mitten av ugnen på 225 grader och ta ut efter ca 20-25 minuter.

Vegetariska jordnötsbiffar/morotsbiffar med risnudelsallad

Jordnötsbiffar, 8 stycken

4 morötter
2-3 msk osötat jordnötssmör
1-2 tsk harissa eller 1 liten hackad färsk röd chili
1-1,5 dl ströbröd
1 ägg (eller 1 chiaägg)
Salt + peppar
Sesamfrön

Nudelsallad

1 paket risnudlar
Koriander
Tomat
Gurka
Svarta sesamfrön
Ev. någon klyfta lime & sriracha

Dressing

1/2 lime
Sesamolja
Soja
1 vitlöksklyfta
Ingefära
Chili
Honung eller strösocker

 

Såhär gör du:

 1. Jordnötsbiffar: Börja med att riva morötterna grovt på ett rivjärn. Blanda sedan morötterna med jordnötssmöret, harissan, ägget och 1 dl av ströbrödet. Blanda ihop till en smidig smet och ha eventuellt i mer ströbröd tills att smeten går att forma till en boll. Exakt hur mycket ströbröd du behöver beror på hur stora morötter du har använt, så ta lite i taget!
 2. In med smetbollen i kylen och förbered nudelsalladen. Börja med att koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet.
 3. Gör dressingen: pressa en vitlöksklyfta i en skål och tillsätt saften från 1/2 lime. Ha sedan i en del sesamolja, lite soja, färsk hackad chili, en halv cm finhackad ingefära och lite honung eller strösocker.
 4. När morotssmeten har fått vila i kylen i 10-15 minuter tar du ut den ur kylskåpet och formar den till små biffar. Lättast är det om du har lätt fuktiga händer – på så sätt får du lättare till en fin och jämn form. Avsluta med att doppa biffarna i ljusa sesamfrön.
 5. Stek biffarna i olja på medelvärme, någon minut på varje sida tills att de har fått en fin färg. Var försiktig så att sesamfröna inte bränns genom att inte ha för varm platta.
 6. Avsluta med att komponera ihop nudelsalladen genom att hälla dressingen över de kokta nudlarna, ha i en näve koriander, lite extra färsk chili, körsbärstomater, skalad gurka och svarta sesamfrön. Servera tillsammans med jordnötsbiffarna, en skvätt sriracha och en klyfta lime.

 

Följ mig även på Bloglovin, Instagram och Facebook.

 

8 kommentarer Lägg till

 1. Lovisa skriver:

  Ser riktigt gott ut! Detta ska jag absolut pröva mig på, älskar i princip alla versioner av vego-biffar!

  1. juliatuvesson skriver:

   Håller med, vegobiffar är bäst! Ett annat tips: dessa jordnötsbiffar brukar jag planera i panko istället för sesamfrön ibland och är då jättegoda att äta som nuggets med någon dippsås till. Nomnom!

 2. lovisa/polichinelle skriver:

  dina recept och dina bilder!?! DÖR SÅ NAJS. alltid!

  http://polichinelle.se

  1. juliatuvesson skriver:

   Men hallå, tack Lovisa! 😘 Och detsamma, älskar all mat du lägger upp!

Kommentera