Två dagar kvar till midsommar! Har ni bestämt er för vad ni ska äta ännu?
I år kommer vi, precis som vid alla andra högtider, att göra ett lite annorlunda buffébord. Till lunch äter vi ett hopplock av sådant som vi gillar, avslutar med jordgubbstårta (kladdkaka + grädde + jordgubbar) och på kvällen grillar vi. Nytt för oss i år är den rökta tofutartaren/vegetariska skagenröran. Den är som en blandning av en klassisk laxtartar och skagenröra, men då med rökt tofu istället för skaldjur. Rökt tofu var något som jag blev tipsad om i påskas av en av mina följare och HERREGUD – det är SÅ gott. Om ni inte hittar rökt tofu (den utan mandel) i butiken ska det gå bra att “marinera” naturell tofu i lite liquid smoke. Det har jag dock inte testat själv utan det får ni gå in på Instagram och fråga @vegokäk om ifall ni är intresserade av hur man går tillväga. 🙂
Om ni fortfarande inte har bestämt er för vad ni ska äta kommer här lite tips till vad en kan servera på det vegetariska midsommarbordet:
- prästostgratinerade champinjoner (blanda riven ost, panko, smör och hackad persilja. Fyll svamparna och sätt in i ugnen på 225 grader tills att de har fått fin färg).
- avokado med citron, rostad mandel, kapris och dill (skiva avokado tunt och lägg på ett fat. Ha på lite citronsaft, hackad rostad mandel, kapris och hackad dill).
- rostad färskpotatissallad
- sallad med smulad getost, rostade valnötter, äpple och jordgubb
- kokt kronärtskocka med vispat smör och flingsalt
- bönbruschetta på smörstekt surdegsbröd med parmesancrème
- rökt tofutartar på knäckemacka
För fler tips till ert köttfria midsommarbord kan ni kolla in fantastiska Vegokäk! Hon har lagt upp massor av goda recept och inspiration till midsommar på bland annat auberginerullader, gazpacho och polentasnittar. Nom!
Rökt tofutartar (vegetarisk skagenröra) 6-8 personer
250 g rökt tofu
1/2 finhackad rödlök
0,5-1 paket smetana eller crème fraiche
1,5 dl majonnäs
0,5-1 citron (saft + zest)
1-2 msk hackad kapris
1 avokado, delad i små bitar
Salt + peppar
Ett stort knippe hackad dill
Knäckebröd
Ruccola
Såhär gör du:
- Smula tofun i mindre bitar och lägg i en bunke, blanda med de övriga ingredienserna. Börja med att ha i det halva paketet smetana och ha sedan i mer tills att röran har en konsistens du gillar. Smaka av med citron, salt och grovmalen svartpeppar. Om du vill göra röran i förväg blandar du alla ingredienser utom avokadon och låter den stå i kylen. Ha i avokadon precis innan servering.
- Dela mindre bitar av knäckebröd och lägg på en bricka. Klicka på en sked röra på varje knäckis och garnera med ruccola, extra rödlök, dill och kapris. Tadaaa, klart!
Du är grym! Tack för länkkärlek <3
Gjordes i år och blev riktigt lyckat! Resterna dagen efter passade riktigt bra i en tunnbrödsrulle 🙂