Ricottabiffar med soltorkad tomat, rostad potatis & citrondressad ruccolasallad

Om jag visste att ni är helt tokiga i ricotta hade jag postat det här receptet för länge sedan. Herrregu vilken like-bomb det blev på Instagram, jag har aldrig varit med om något liknande! Och hallå, ni ska veta att ni har helt rätt. Ricottabiffar låter lika gott som det smakar.

I den här varianten har jag smaksätt biffarna med soltorkad tomat och vitlök, men eftersom ricotta är ganska smaklös är det gott att langa i lite vad som helst. Testa er gärna fram och ta av vad ni redan har hemma, men mesa inte med kryddorna – då blir biffarna lätt lite bleka, smaklösa och tråkiga. Tagga gärna mig i era bilder om ni provar biffarna, jag tycker det är så rackarns kul att se maten ni lagar!

Jag åt en vanlig tomatsås till eftersom jag tycker att tomatsås och ruccolasallad tillsammans är något av det godast som finns. Men det går precis lika bra med en kall sås. Om du vill äta en god tomatsås så testa detta recept på min tomatsås med fetaost, uteslut fetaosten om du tycker det blir mycket ost i rätten bara – om någon nu kan tycka det?

 

Ricottabiffar 

1 paket ricotta (250 g)

ca 10 soltorkade tomater i olja

1 ägg

2 pressade vitlöksklyftor

0,5-1 dl ströbröd

Chiliflakes, salt, svartpeppar

Tillbehör

Ruccola

Citron

Olivolja

Flingsalt

Potatis

 

 1. Börja med att ha i ricottan i en bunke. Finhacka den soltorkade tomaten och blanda med ricottan och ha sedan i ägget, vitlöken och kryddorna. Avsluta med att ta i ströbröd, lite i taget tills att ricottablandningen går att forma till en boll.
 2. Ställ in ricottablandningen i kylen och låt vila i ca 15 minuter.
 3. Förbered under tiden potatisen, såsen och ruccolasalladen. Ruccolasalladen gör du genom att blanda ruccola med lite olivolja, citron och flingsalt.
 4. Ta ut ricottablandningen och forma till jämnstora biffar. Använd gärna lite fuktiga händer så får du lättare till formen. Stek i olja i några minuter på varje sida på medelvärme tills att biffarna har fått fin färg. Klart!

 

8 kommentarer Lägg till

 1. Har aldrig använt mig av ricotta men verkar ju riktigt nice! Ser gott ut 🙂

  1. juliatuvesson skriver:

   Prova! 😘

 2. Olle skriver:

  Alla dina recept ser fantastiska ut! En dum fråga, till hur många är recepten beräknade för? Är det olika eller är det enligt bilderna?

  1. juliatuvesson skriver:

   Tack, Olle! Det är inte alls någon dum fråga. Jag brukar vanligtvis skriva ut hur många biffar det blir, men det har jag glömt i detta fall (tror att det blev mellan 8-10 små biffar). Recepten är oftast beräknade till 2-4 personer men jag ska bli bättre på att skriva ut det 😄

 3. Sanaz skriver:

  Hej, ser otroligt gott ut! Skulle vi kunna byta ut ägget till chiaägg även i detta recept?

Kommentera