Cheddar- och valnötsburgare med getostkräm och syrad rödlök

Sedan jag slutade äta kött har det ständigt pågått en jakt i mitt liv efter den perfekta vegetariska burgaren. A men snälla säg att jag inte är ensam om detta – visst är det jättesvårt att hitta en burgare som är riktigt god och inte typ består av mosad potatis?

När jag tog fram det här receptet var det viktigt för mig att burgaren inte fick kännas som ett substitut för kött – vem som helst ska tycka att dessa burgare är riktigt rackarns goda. Och fasiken, jag tror faktiskt att jag lyckades. Burgarna är kompakta och smockfulla med smak från cheddarn. De smular inte och är inte gryniga. Ingen mosad grönsak eller potatisboll heller så långt ögat kan nå.

Jag serverade dem tillsammans med en getostkräm och syrad rödlök. Helt ärligt vet jag inte hur man gör ”riktig” syrad rödlök. Jag har googlat och letat recept men jag har tyvärr inte tålamod att hålla på så mycket som de flesta recept anger. Så, jag bara kokar ihop ättika, vatten och socker och slänger i rödlöken och hoppas på det bästa. Det brukar bli gott men om någon sitter på något superduperrecept på enkel, snabbpicklad rödlök – lägg gärna en kommentar med länk eller recept!

Jag hade glömt varför jag aldrig postar tidskrävande recept på varken blogg eller Instagram men blev snabbt påmind; det tar ju en evighet att skriva ner skiten. Men! Jag kände att de här burgare är utan tvekan de absolut beste burgarna jag hitintills har lagat i hele mitt liv så jag bara måste dokumentera dessa. Jag hoppas att ni kommer att älska dem lika mycket som jag gör. Om ni provlagar dem, tagga gärna mig i bilden så att jag får se!

För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig gärna på Bloglovin

Valnötsburgare med cheddar, 8 st

1 dl valnötter

1 dl mandel

3 dl cheddar

2 ägg

1 dl ströbröd + extra till panering

1 finhackad schalottenlök

Svartpeppar + salt

Getostkräm

1 paket stora vita bönor (230 g)

100 g chèvre (ca 1/2 getostrulle)

2 msk rapsolja

1-2 msk crème fraiche

Svartpeppar + salt

Snabbsyrad rödlök

1 stor rödlök

1,5 dl ättika 12%

3 dl strösocker

4,5 dl vatten

SÅHÄR GÖR DU:

 1. Börja med att göra den syrade rödlöken genom att skiva en rödlök i tunna skivor. Koka upp ättika, vatten och strösocker och låt koka i 5 minuter. Sänk sedan plattan till låg temperatur (typ 3:an) och ha i rödlöken. Låt det småputtra under tiden du förbereder det andra.
 2. Kör valnötterna och mandlarna i en mixer tills de är helt släta. Blanda sedan i äggen, riven cheddar, finfinhackad lök, ströbröd och kryddor. Låt smeten vila i kylen i ca 15 minuter.
 3. Förbered getostkrämen genom att mixa de avsköljda färdigkokta bönorna med getost (chèvre) utan kant. När bönsmeten är helt slät ha i rapsoljan och avsluta med att vända i crème fraichen samt salt och peppar efter smak.
 4. Ta ut valnötssmeten från kylen och forma till 8 jämnstora bollar för att sedan forma dem till biffar med lite lätt fuktiga händer. Vänd dem i ströbröd innan du steker dem i rapsolja på låg medeltemperatur några minuter på varje sida.
 5. Servera burgaren tillsammans med ett gott bröd, huvudsallad, getostkrämen och den syrade rödlöken. Eller något annat du gillar. Nomnom!

11 kommentarer Lägg till

 1. Lovisa skriver:

  Men så spännande! Jag är också alltid på jakt efter den ”perfekta burgaren”, så ska definitivt spara det här receptet!

  1. juliatuvesson skriver:

   Gör det! 😘

 2. Simon skriver:

  Hej! Hur gör du potatisen på bilden?

  1. juliatuvesson skriver:

   Hej Simon! Sätt ugnen på 225 g. Skiva potatisen i ca 0,5 cm skivor och lägg på en bakplåtspapperklädd form. Potatisen ska helst inte snudda vid varandra, då får de inte samma krisp. Ha på lite olja men vänta med att salta och sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut potatisen och vänd på dom, salta och kör ytterligare 5-10 min tills de är gyllenbruna. Ha eventuellt på lite chiliflakes om du gillar det. Klart!

Kommentera