Cannelloni med spenat och kronärtskocka, tomatsås & parmesankräm

Då var jag inne på mina sista dagar på årets sommarsemester och jag ska faktiskt vara så störig och säga att jag har längtat efter att den ska ta slut. Jo, men du läste rätt. Jag älskar höst orimligt mycket och har alltid gjort det. Jag älskar rutiner, varma kläder och vardagsmiddagar. Och jag har längtat efter att förbereda lunchlådor, storhandla och skriva veckomenyer. Men framförallt älskar jag hur hela familjen samlas på kvällen efter att ha varit ifrån varandra hela dagen för att laga middag och äta tillsammans.

Eftersom jag älskar vardag och rutiner kommer jag med detta recept att introducera en ny kategori här på bloggen – i lunchlådan. Här kommer ni kunna hitta massvis av inspiration till billiga och smakrika luncher som förhoppningsvis kommer att göra er vardag lite enklare och roligare. Oftast tar jag med mig resterna från gårdagens middag till lunch men ibland kan det vara skönt att förbereda alla veckans luncher redan på söndagen – och vad passar då bättre än en stor form i ugnen som sköter sig själv?

Cannelloni med anari, kronärtskocka och spenat med tomatsås och parmesankräm är min nya favoritpastarätt. Stort plus är att det går att laga så mycket på en och samma gång, dubbla bara ingredienserna i receptet om du vill göra en extra stor form. Receptet innehåller en, för mig, helt ny ingrediens – anari. Det är en färskost från Cypern som till smaken påminner mycket om ricotta, men som har lite fastare och mindre grynig konsistens. Jag tycker att den var riktigt god och passade superbra i pastarätter som denna. Så om du vill testa något nytt från mejeridisken, testa anari! Den brukar gå att hitta i de lite större matbutikerna, men om du inte hittar den går det precis lika bra att använda ricottaost.

Att fylla cannellonirören kan vara lite pilligt och ta lite tid. Om du inte orkar hålla på – gör den som en lasagne istället. Och om du inte vill använda parmesan går det lika bra att byta ut den mot någon annan ost som getost, fetaost eller prästost. Nomnom!

Om du vill spara receptet, följ mig på Bloglovin där du kan samla alla dina favoritrecept på ett och samma ställe 🙂

Processed with VSCO with f2 preset

Cannelloni 3-4 personer (dubbla receptet för en större form)

250 g anari (eller ricotta om du inte hittar anari i butiken)

1/2 paket cannellonirör

200 g tinad hackad spenat

1/2 burk marinerad kronärtskocka

1-2 msk färskost, typ cream cheese

Svartpeppar + salt

Tomatsås

1 burk crème fraiche

1-2 dl riven parmesanost

 

SÅHÄR GÖR DU:

 1. Börja med att göra tomatsås (uteslut fetaosten) och låt den småputtra under tiden du gör det andra så att smakerna i såsen sätter sig ordentligt. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. I en bunke smular du ner anarin med fingrarna. Hacka de inlagda kronärtskockorna i mindre bitar och blanda i tillsammans med den tinade hackade spenaten, färskosten och kryddorna.
 3. Blanda i en skål crème fraichen med riven parmesan samt svartpeppar.
 4. Fyll cannellonirören med spenatblandningen. Det kan vara lite pilligt och ta lite tid. Försök hitta en liten sked du kan få in i röret, eller använd skedskaftet för att få in fyllningen.
 5. Lägg de fyllda cannellonirören i en ugnsfast form. Häll över tomatsås, crème fraiche-såsen och toppa med lite extra riven parmesan eller annan ost du gillar.
 6. Låt stå i ugnen i 20-30 minuter tills att hela gratängen har en fin och gyllene färg. Servera med en grön sallad på ruccola eller bladspenat.

 

 

 

 

6 kommentarer Lägg till

 1. Jenny skriver:

  HELT galet vad fantastiskt gott detta låter?! Får nog definitivt bli lasagne-varianten i nästa veckas matlådor!

  1. juliatuvesson skriver:

   Taaack Jenny! 😘 Det tycker jag definitivt att du ska. Älskar lasagne i lunchlådan!

Kommentera