Min matmånad: juli

Idag bjuder jag på något helt nytt här på bloggen! Nämligen ett samlingsinlägg med den mat som jag har lagat och ätit under månaden som har gått. Det blir en blandning av egna recept jag har tagit fram tillsammans med restauranger jag har besökt, matupplevelser och lite annat smått och gott jag tror ni kan tycka är kul att ta del av.

Först ut: en sammanfattning av de recept ni kunde läsa här på bloggen! För att spara mina recept, följ mig på Bloglovin. 

Jag levererade 3 nya recept på vegobiffar, vilka blev mycket mer populära än vad jag någonsin hade kunnat vänta mig. Framförallt ricottabiffarna gjorde succé vilket jag visserligen förstår, för de är verkligen  himla goda. Tack för alla fina kommenterar, likes och andra snällheter – ni anar inte hur glad jag blir!  Har ni testat något av mina recept under juli månad? Tagga mig i era bilder eller lämna en kommentar så kollar jag in era skapelser!

 

 1. Sesampanerade jordnötsbiffar med nudelsallad 
 2. Penne med gröna ärtor, fetaost och mynta
 3. Ricotta med soltorkade tomater, rostad potatis, tomatsås och citrondressad ruccolasallad 
 4. Cheddar- och valnötsburgare med getostkräm och syrad rödlök 
 5. Cannelloni med kronärtskocka, spenat, tomatsås och parmesankräm 

 

För att sammanfatta min matmånad i övrigt har jag gjort en liten matlista med rubrikerna: mest förekommande på middagsbordet, nytt i skafferiet, bästa måltidsupplevelsen, mat jag har käkat ute och månadens matinspiratör.

Mest förekommande på middagsbordet

Det blev en hel del pasta – och i synnerhet en hel del pastasallader. Världens bästa lunch i semestertider. Det finns inget så smidigt som att förbereda en stor skål pastasallad som står och väntar i kylen fram till det att någon i familjen blir hungrig. Här som grekisk sallad med fjärilspasta, fetaost, rödlök, tomat, salladsost, huvudsallad, stora vita bönor och oliver. Serverad med en en vinaigrette på olivolja, rödvinsvinäger och torkad oregano och soltorkad tomatkräm. Till det gjorde vi världens godaste grilled cheese-mackor med pesto, mozzarella, inlagd kronärtskocka och soltorkad tomat! Det här med att steka bröd, herrreeeguuu vad gott det är!

Det blev även mycket ihopsläng och experimenterade med somriga råvaror. Det är den roligaste sortens matlagning, tycker jag. Rosta något, syra något, hacka något. Blanda olika konsistenser, temperaturer och smaker hejvilt – det blir oftast supergott. Här som rostad blomkål, brynt smör, tomat, citron, dill, syrad rödlök, kokt färskpotatis, vit böncrème med fetaost och yoghurt samt hackad mandel. Jag äter alltid kopiösa mängder svenska tomater på sommaren. Äter hellre småtomater än jordgubbar, varje dag i veckan. Om en måste välja då alltså.

Nytt i skafferiet 

Jag brukar inte vara lika nyfiken på att testa nytt i semestertider då jag vill att matlagningen ska gå så fort som möjligt och kör lite på samma vanliga. Lite nya smaker och produkter hann jag dock testa. Månadens upptäckt måste bli anari som jag skriver om härDet är som en slags fastare, mer syrlig ricotta från Cypern som gör sig jättegod i såsiga pastarätter. Det ska bli superkul att fortsätta att experimentera med denna, för mig, helt nya produkt.

Processed with VSCO with f2 preset
Cannelloni fylld med anari, kronärtskocka och spenat

 

Bästa måltidsupplevelsen

Så svårt att ge ett svar på den frågan eftersom vi har haft semester och därmed ätit fantastisk mat med fantastiska människor typ hela tiden. Som pizzakvällen på vår takterass för att fira att världens bästa Ankan fyllde 27. Eller grillkvällen hos mamma där min lillasyster hade ansträngt sig och lagat ett helt veganskt buffébord bara för vår skull. Men sommarens höjdpunkt var ändå när vi åkte ut till min gudmor i hennes sommarhus, hälsade på alpackorna, badade i minipool, hängde med superhärliga människor och åt lunch på hennes drömmiga uteplats.

Mat jag har käkat ute 

Den har månaden har vi ätit oförskämt mycket mat ute. Vi har hunnit med att testa en rackarns massa ställen i vårt område som vi inte har haft tid att testa tidigare. Först ut är fantastiska café Atrium som ligger på Skvadronsgatan. Jääättemysigt ställe med fin inredning och stor och härlig uteplats. Perfekt för den som har barnvagn. Perfekt för alla andra också för den delen. Jag åt den varma mackan med rödbetshummus. Tips tips!

Vi köpte pizza från Via Napoli för första gången som vi sedan åt med en massa vänner på vår takterass. Jag åt en med Karl-Johansvamp och tryffel. Ja, men ni hör ju själva – SÅ gott var det. Det är ganska dyrt där men det kan det vara värt ibland, tycker jag.

Jag och min man firade 6 år tillsammans och åkte till Köpenhamn, vilket vi alltid har gjort den första helgen i juli sedan vi träffades. Vi åt Banh Mi med citrongräsmarinerad krispig tofu på matmarknaden Torvehallerne och drack Kombucha till. Så himla bra ställe, trevlig miljö och såklart stört god mat. Jag som i vanliga fall inte brukar gilla tofu sådär jättemycket fick en helt ny upplevelse här och måste prova att tillaga tofun hemma på samma sätt som där. Recept kommer i höst när jag har klurat ur hur fasiken de får den att bli så god. Någon som har tips?

Månadens matinspiratör

Jag började följa @killmaterskan på Instagram och dog matdrömsdöden. ALLT hon lagar ser så extremt gott ut. Redan första dagen när jag hade hittat hennes briljanta konto sprang jag till affären för att kunna laga denna ugnsbakade camembert med vitlök, timjan och honung. Doppade några skivor surdegsbröd i den smälta osten och ja, ni fattar – det var sanslöst gott.

Recept: Sätt ugnen på 175 grader. Skåra en camembert och tryck in vitlök och färsk timjan. Ringla över honung, olivolja och svartpeppar och sätt in i ugnen i 30 min. Klart!

Nu: slut på semester för den här gången och dags att börja jobba. Jag inleder månaden med ett hemligt uppdrag (hehe, ni anar inte hur länge har jag längtat efter att få vara den som skriver så), jag börjar även skolan igen där jag ska läsa kandidatprogrammet i strategisk kommunikation, Malmöfestivalen, födelsedagskalas för 3 (!) familjemedlemmar, kräftskiva och förhoppningsvis hinner vi med en del strandhäng innan hösten börjar igen på riktigt.


Kram/ Julia

8 kommentarer Lägg till

 1. lovisa/polichinelle skriver:

  ÄLSKAR killmaterskan!! <3 sörjer att hon la ned sin blögg. även om det var typ… fem år sen. annars: kul att du också körde den degen på vianapoli! *matsoulmates*

  1. juliatuvesson skriver:

   Ame vänta här.. blogg?! Vet du om den finns kvar att läsa? 😻 JA! Så stört god pizza där, älskade tryffelpizzan. Måste dit snart igen, ska bara komma på något nytt att fira först. 💛

 2. lovisa/polichinelle skriver:

  hmm… vet inte… minns inte vad den hette, men något med hennes namn (linnea wikblad) har jag för mig! måste googla!!

  ps. *utmanade* dig här i en matfrågegrej, kolla om du vill ådé: http://polichinelle.se/2016/august/tio-matfragor.html pöss!

  1. juliatuvesson skriver:

   Jag såg inlägget och antar utmaningen, såklart! 😄 Försökte lämna en kommentar också men fattade inte hur jag skulle göra det i mitt eget namn, utan att vara anonym hehe (lite pin). Måste få ordning på det så att jag kan börja kommentera de bloggar jag följer, läser liksom din blogg flera gånger i veckan! 😘

 3. Älskar också att åka till Köpenhamn! Jag och min man var där på semestern och började såklart vid Torvehallarna! Underbart ställe.. sen åt vi oss vidare till PappersÖn! Hett tips om du inte varit där 🙂 Massa goda streetfood- vagnar 🙂

  1. juliatuvesson skriver:

   Ja, finns så mycket att se, eller kanske ännu viktigare – att äta där! Tack för tipset, det får bli nästa gång 😊

Kommentera