Om det är något som har varit fullkomligt revolutionerande för min matlagning var det när jag upptäckte hur enkelt det är att göra biffar på… ja, precis vad som helst. Jag kommer aldrig att glömma den hösten då jag kände att jag inte hade någonting hemma och helt enkelt rev den sorgsna ensamma morot jag hade glömt kvar i kylen, blandade i ett ägg, lite ströbröd och en sked jordnötssmör. Jag rullade smeten till bollar och stekte i rapsolja. Och sedan bara stod jag gapandes och kollade på de små morotsbollarna jag hade trollat fram på… typ ingenting? Sedan dess har jag varit helt fast i vegobiffsträsket och har lagat och käkat biffar i alla dess former och smaker flera gånger i veckan. Och jag kan helt ärligt säga att jag aaaldrig kommer att tröttna. Det är fasiken omöjligt med tanke på hur ofantligt många olika smak- och konsistenskombinationer det finns att testa och äta sig igenom.
morotsburgare med harissa och panko
När jag skulle skriva ihop den här guiden upptäckte jag snart att det finns hur mycket som helst att skriva om. Så jag kommer helt enkelt att dela in detta inlägg i mindre delar så att jag kan ta med allt, allt. För det här är ändå något av det bästa jag vet inom matlagning och det vill en alltså helst inte hetsa igenom.
Så, låt oss börja med grunden. När du nu ska ut och experimentera i vegobiffsfabriken kan det vara bra att först få en liten översikt kring vad det handlar om i stora drag. Kort och gott handlar det om att du blandar en bas som består av exempelvis rivna rotfrukter med en eller flera smaksättningar samt något bindemedel. Sedan låter du smeten vila, formar till jämna biffar, doppar i panering och steker slutligen i olja. Sedan har du urgod middag på mindre än 15 minuter. Smart va?
jordnötsbiffar med morot och sesamfrön
För att bli en fullfjädrad vegobiffsmästare tänker jag att vi börjar med att mata på lite inspo kring hur du kan tänka när du nu ska lära dig hantverket “biffar på allt”. Vi börjar med basen! Först börjar du med att välja en av nedanstående baser. Antingen väljer du en bas du gillar, exempelvis riven sötpotatis, eller så blandar du hejvilt.
- rotfrukter/grönsaker: morot, sötpotatis, rödbeta, blomkål, zucchini
- nötter: mandelmjöl, mixade valnötter, mixade solrosfrön
- ost: riven lagrad ost, ricotta, mozzarella, halloumi
- bönor: mosade kokta svarta bönor, kikärtor, stora vita bönor, linser, quinoa
När du har valt bas och rivit, mosat eller mixat ihop ingredienserna är det dags att tänka på smaksättningar:
- jordnötssmör. Jordnötssmör är suuuupergott att ha i biffar. Kombinera med något starkt och morot/sötpotatis för en smaksensation du sent kommer att glömma!
- något starkt: ett hett (hehe) tips är att kombinera söta råvaror, som morot och sötpotatis med något starkt som sriracha, harissa, färsk chili eller jalapenos, inlagda jalapenos eller chiliflakes
- riven lök, hackad vårlök, pressad vitlök
- ost: riven grana padano, smulad fetaost, riven halloumi, smulad getost
- svamp: min absolut bästa smaksättare för alltid är torkad svamp. Karl-Johan är favoriten och blötläggningsvattnet gör dessutom grunden för världens godaste gräddsås. Färsk hackad svamp funkar också super!
- senap: en liten klick dijon eller grovkornig senap kan vara supergott, exempelvis i göttbullar eller i svarta bönbiffar.
Efter att basen har blivit kombinerad med en eller flera goda smaksättningar är det dags att tillsätta något bindemedel. Helt ärligt är jag inte jätteinsatt i veganska alternativ utan har mest kört på ägg + ströbröd hitintills. Men chiafrön funkar jättebra, potatis och havregryn likaså. Har du några supertips – dela gärna i kommentarsfältet så fyller jag på efterhand och länkar till din blogg eller Instagram!
- ägg
- ströbröd
- potatismjöl
- mixade havregryn
- chiaägg (1 del chiafrön, 3 delar vatten)
- kokt potatis eller ris
Sådärja. När du har kommit såhär långt ska du röra ihop allt för att få fram en formbar smet. Om smeten är för lös, häv i lite extra ströbröd bara. Låt alltid smeten vila i kylen i 10-15 minuter innan du formar den. På så sätt håller smeten ihop lättare. Forma sedan biffarna med lätt fuktiga händer för att få till en bra och jämn form. Sedan är de dags att panera om du är sugen på något sådant. Det går lika bra att steka direkt men det kan vara gott med något knaprigt ibland.
- ströbröd
- panko
- sesamfrön
- finhackade nötter
- polenta
Ibland fastnar paneringen direkt på biffarna och ibland behöver man doppa biffarna först i lite vispat ägg eller i exempelvis en ölpanering innan du doppar dem. Testa dig fram tills att du hittar något du gillar. Sesamfrön har en tendens att fastna i stekpannan så om du ska steka många biffar – lägg in dem i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter istället.
zucchinibiffar med fetaost
Sådärja. Hoppas att du har blivit inspirerad till att våga testa att göra egna vegobiffar framöver. För lite extra inspiration hittar du här några exempel på biffar jag tidigare har lagt upp här på bloggen:
- jordnötsbiffar
- svarta bönbiffar med Karl-Johansvamp
- valnötsbiffar med cheddar
- kantarellbiffar
- ricottabiffar
- zucchini- och fetaostbiffar
Och här kommer ett nytt recept på chili cheese minibiffar som jag vet att många av er har väntat på. Det är som en stor chili cheese nugget, är god att äta i en burgare eller varför inte som en schnitzel?
Chili cheese minibiffar, 6 st små
3 dl riven ost (jag använde mig av prästost)
1 finhackad färsk jalapenos eller 1-2 msk inlagda sådana
1 dl ströbröd
1 tsk rökt paprikapulver
1 ägg
till panering:
1 ägg
2 msk vetemjöl
1-2 dl ströbröd
Såhär gör du:
1. Börja med att riva valfri ost du tycker om. Det måste vara en sort som smälter lätt, jag brukar använda mig av prästost eller cheddar. Ha i ägget, ströbrödet, de hackade jalapenosen samt den rökta paprikan och forma till en fast boll.
2. Ställ in smeten i kylen i 10-15 minuter och forma därefter till 6 jämnstora biffar. Forma med lite lätt fuktiga fingrar för att få till en fin form. Doppa biffarna först i mjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i ströbröd. Se till att paneringen täcker ostbiffarna ordentligt runt om så att de inte löses upp i stekpannan.
3. Stek biffarna i rikligt med olja på medelvärme tills att de har fått en fin och gyllenbrun färg. Servera genast!
Nästa del i denna vegobiffsserie kommer att handla om konsistenser, veganska alternativ, majsfritters och nuggets!
För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig på Bloglovin eller Pinterest. Du hittar mig även på Facebook och Instagram.
Ääääääälskar dina recept! Tusen tack för all inspiration och matglädje som du sprider! Jag blir fortfarande så himlans glad över att jag snubblade över ditt instagramkonto – trots att det är flera långa månader tillbaks i tiden 😁 Ha en fortsatt fin vecka! /Emma
Men Emma! 😭 SÅ glad jag blev av att läsa din kommentar nu på morgonen. Tack snälla fina du! 😘
Så GRYM du är. Som bindemedel använder jag ibland keso. Annars oftast kikärtsmjöl + ägg.
Ooh just det, kikärtsmjöl är ju helt fantastiskt! Och keso har jag aldrig provat men det är verkligen ett supertips. Tack! 😘
Bästa veganska biffarna/ bollarna tycker jag är på gröna linser/ belugalinser:
Stek finhackad lök och vitlök i mycket olja. Addera ett par deciliter linser och knappt dubbelt så mycket vatten + buljong. Koka tills linserna är mjuka, 15-20 minuter. Häll bort eventuellt vatten. Häll i ett par deciliter havregryn och kryddor. God smaksättning är garam masala+chili+koriander. Mixa hastigt med stavmixer rätt ner i kastrullen, ca hälften ska vara mixat, då blir det gott tuggmotstånd kvar. Forma till bollar eller biffar med två skedar. Stek i rikligt med olja. Jag brukar ta smet från kastrullen, forma till med skedarna och pluppa ner rätt i stekpannan för att slippa disk och kladd. Man blir bra på det om man övar 🙂
Servera med raita och ris eller sötpotatispommes.
Men 😳 det låter ju heeelt fantastiskt! De här skriver jag definitivt upp på min att-laga-lista. TACK! 🌿
Tack för den här sammanställningen! Av någon anledning har jag trott att jag behöver ett färdigt recept till att göra biffar, men du har nu övertygat mig om att det är betydligt lättare. Tack! 🙂
Jag trodde också att det krävdes recept fram tills att jag började experimentera och resultatet ALLTID blev toppen. Ett mått jag brukar gå på är 2-3 dl rivna rotfrukter, ost eller liknande + 1 ägg + 1 dl ströbröd. Men det är bara att testa sig fram! Kul att kunna inspirera och tack själv för din kommentar 😚
[…] förra veckans inlägg snackade jag om att det går att göra vegobiffar och vegobollar på i princip vad som helst. Och det här om något är väl ett bevis på det? Lite riven […]
[…] och vänd sedan i de kryddor, örter och andra smaksättningar du redan har hemma. Läs gärna detta inlägg för att få lite råd och tips på hur du kan tänka när du ska komponera dina egna vegetariska […]
[…] Den stora vegobiffsguiden […]
[…] Pesto på allt Ett av mina bästa tips för att ta tillvara på grönt som börjar bli visset är pesto. Bara mixa ruccola, grönkål, svartkål eller kanske ramslök tillsammans med en näve nötter, vitlök, olivolja och kanske lite ost om du har något sådant över. Peston är såklart supergod att äta till pasta men det är också ett fantastiskt mackpålägg att äta till frullis. Eller att blanda med crème fraîche för en enkel och god sås till vegobiffar. […]
[…] Och, om du brukar ha problem med att få biffarna att hålla ihop eller vill ha massa mer inspiration om hur du lagar vegobiffar så kan du läsa min guide om just det: Den stora vegobiffsguiden och nytt recept på chili cheese minibiffar […]