Min matmånad: oktober. Den oinspirerades nödlista, Månadens Gröna & nya recept

Då var även oktober månad över och det innebär att det är dags att titta tillbaka på den mat jag har ätit, lagat och upptäckt.

Först kan jag konstatera att oktober, utan tvekan, har varit min minst kreativa månad sedan jag startade Tuvessonskan för lite mer än ett år sedan. Trasig telefon, mörka och därmed inte så fotovänliga kvällar i kombination med massvis av plugg och jobb har verkligen påverkat min kreativitet big time. Men det är ok, det får vara så ibland. Att förlora motivation och inspiration händer ju alla – så varför inte vända det till något positivt och ge lite tips kring hur jag tänker och äter när kreativiteten är körd i botten.

Så, här kommer en liten lista kring vad ni kan äta under era mest okreativa och motivationslösa dagar: 

 1. Tomatsås + pasta. Jag tröttnar aldrig på tomatsås. Dessutom är det typ världens enklaste pastarätt som kräver både minimal ansträngning, ekonomi och disk. Det går även att variera i oändlighet. Min favorit är att mixa i ett paket fetaost, getost eller rostad paprika. Här hittar du grundreceptet.
 2. Hämtpizza! Köp den billigaste pizzan med enbart tomatsås och ost och toppa sedan med diverse såser, nötter och grönsaker du redan har hemma. Supergott, samtidigt som det är ett bra sätt att ta tillvara på småslattar som har blivit över.
 3. Gör storkok på söndagen och frys in. Jag ääälskar pasta bolognese! Därför brukar jag passa på att göra extra mycket när jag väl lagar. Det är otroligt smidigt att bara plocka fram några portioner om man vill laga lasagne mitt i veckan men egentligen varken har tid eller ork. Ett tips är att skrota bechamelsåsen och istället bara blanda crème fraiche med riven ost. SÅ smidigt, gott och enkelt.
 4. Bowls! När jag har noll inspiration brukar jag gå till affären och köpa ”allt jag tycker är gott”. Sedan blandar jag allt i en djup skål, dränker allt i sås och äter med sked. Kolla det här inlägget för mer inspo kring detta.
 5. Laga mat tillsammans och bilda matlag! Att laga mat tillsammans är utan tvekan det bästa botmedlet mot en slentrianmässig och okreativ vardag. Bjud över lite vänner, låt alla ta med något de redan har hemma i kyl och frys och samla sedan allt mat ni har mitt på köksbordet. Sedan kör ni lite Masterchef och tänker att det är en mystery box och försöker skapa både förrätt, huvudrätt och efterrätt. Så rackarns kul! Och gott!

Men, oktober har trots diverse oangelägenheter varit en fantastisk månad för mig – och framförallt för den här bloggen! Jag har äntligen börjat arbeta med mat på riktigt och mitt första jobb för Allers gick att hitta i en veckotidning för ett tag sedan. Jag har även till min stora glädje (och lite förvåning) blivit nominerad till det Stora Matbloggspriset. På torsdag åker jag till Stockholm för att gå på prisutdelning, så håll nu tummarna för mig nu hörni!

Nog om det – låt oss kolla tillbaka på vad jag har ätit under månaden som har passerat. Det blev mycket moffig mat i oktober. Framförallt en massa husmanskost som cheddarbollar, stroganoff, lasagne och bolognese i mängder. Typisk höstmat i den här familjen skulle jag säga.

Lite nya recept har jag också hunnit med. Först en superenkel och glutenfri zucchinilasagne som du kan kasta ihop vilken vardag som helst utan problem. Jag har sagt det förut men kommer ändå att säga det igen – slopa bechamelsåsen på vardagar. Bara blanda crème fraiche med valfri ost och grovmalen svartpeppar. Jag lovar att det är fantastiskt gott.

zucchinilasagne

Zucchinilasagne med parmesankräm och citrondressad ruccolasallad

 1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skär en zucchini i tunna skivor, salta och sätt in i ugnen i en form i ca 10 minuter.
 2. Under tiden gör du göttfärssås: koka upp 1 burk finkrossade tomater, 2 pressade vitlöksklyftor, 2-3 msk tomatpuré, 150-200g vegofärs, lite balsamvinäger, torkad timjan och oregano, lite honung, 2 tsk dijonsenap, lite chiliflakes, salt och peppar.
 3. Låt det koka på medelvärme tills att zucchinin är klar i ugnen, 5-10 minuter. Gör en parmesankräm genom att blanda 2-3 dl finriven ost med 2 dl créme fraiche och svartpeppar.
 4. Varva göttfärssås, zucchini och parmesansås i en form. Avsluta med att ha på en näve riven ost och kör in i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills att lasagnen har fått en fin och gyllenbrun färg. Servera med några skivor rostat surdegsbröd och en grönsallad med citron och flingsalt.

blomka%cc%8alspasta

Sedan har jag i vanlig ordning ätit en hel del pasta. Jag äter så mycket pasta att jag tror att det snart är dags för ännu ett maffigt pastainlägg likt mitt förra. Jag menar, en kan väl aldrig få nog av snabba pastarecept? Det här receptet går att laga helt veganskt om en använder sig av vegansk pasta (alltså ej färskpasta som ofta innehåller ägg) samt mejerifritt smör. Jag älskar, älskar kombinationen blomkål, citron, persilja och vitlök. Och om jag får säga det själv är det helt genialiskt att dränka pasta i massvis av smör. Mums!

Vegansk tagliatelle med rostad blomkål & vitlöks- och chilismör

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela ett litet blomkålshuvud i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form eller på en plåt tillsammans med en näve pinjenötter och olivolja. Kör in i mitten av ugnen i 20 minuter tills att blomkålen har en fin, rostad färg.
 2. Koka under tiden valfri pastasort! Jag rekommenderar er att använda er av en bandpastasort som tagliatelle eller pappardelle.
 3. Gör kryddsmöret genom att blanda en megaklick smör med en pressad klyfta vitlök och valfri mängd chiliflakes.
 4. När blomkålen är klar saltar du och har över rikligt med citronsaft. Blanda med den färdigkokta pastan och avsluta med att blanda i kryddsmöret som du låter smälta i den varma pastan. Klipp över mängder av färsk persilja och grovmalen svartpeppar. 

 

Sist men inte minst vill jag passa på att lyfta en grupp fantastiskt duktiga bloggerskor och matinspiratörer. Under slutet av månaden brukar jag passa på att länka till någon duktig bloggare eller Instagrammare som har inspirerat mig lite extra och den här månaden har det varit bloggkollektivet Månadens Gröna. Det är alltså en grupp bloggare på 9 personer som varje månad samlar ihop in en jäkla massa goda vegetariska recept på ett tema, vilket oftast är en råvara i säsong eller liknande. Än så länge har de samlat ihop en otroligt inspirerande receptbank med supermånga goda helt vegetariska och veganska recept ni kan läsa om här. Och idag är jag otroligt stolt och glad att kunna berätta att jag nu har joinat detta trevliga gäng. Mer info om detta kommer – men fram tills dess, kolla gärna in vår Facebooksida och Instagram.

För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig gärna på Bloglovin. Du hittar mig även på Instagram, Pinterest och Facebook.

Tidigare inlägg under samma kategori: 

Min matmånad: augusti

Min matmånad: juli

3 kommentarer Lägg till

 1. lovisa/polichinelle skriver:

  det är så himla skoj att du joinat julia!!! <3

 2. Wilda skriver:

  Jag hoppas att du vinner. Det här är min bästa matblogg. Så himla glad att du finns och hjälper mig klara av maten när det känns omotiverat. 😀

  1. Hej Wilda! Åh så kul att höra att du gillar min blogg, blir lika glad varje gång jag ser att du har testar något av mina recept även om jag är fullkomligt värdelös på att kommentera. Det blev ingen vinst i matbloggspriset men det var så otroligt kul art vara där och träffa massa bloggkollegor. Kram!

Kommentera